open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici pitaju Vladu FBiH: Gdje je nacrt budžeta za 2021. godinu, zašto zaduženje od 1,5 milijardi KM?
Zastupnici u Parlamentu FBiH kazali na današnjoj online sjednici kako je besmisleno slušati o Strategiji upravljanja dugom 2019-2021. FBiH jer u tome ne stoje efekti zaduženja kod MMF-a iz posljednjeg perioda zbog koronavirusa.
08.12.2020. u 15:00
get url
text

Također smatraju da Vlada FBiH mora informirati Parlament FBiH o zaduženju od 1,5 milijardi KM zbog korone.

Ne treba biti novih zaduženja bez nove Vlade FBiH 

- Besmisleno je da 8. decembra govorimo o Strategiji čiji je rok već prošao. Nama treba dostaviti novu strategiju jer smo podizali u proteklom periodu kredite kod MMF-a i podizat ćemo ponovo. Ne krivim Vladu FBiH što tek sada imamo na dnevnom redu Strategiju, jer oni su je dostavili 2019. godine Parlamentu FBiH, a tek sada je stavljena da se razmatra. Ali, naglašavam, ne treba prihvatiti bilo koja nova zaduženja bez nove Vlade FBiH, a mi hoćemo da zadužimo građane sa 1,5 milijardi KM - rekao je zastupnik Irfan Čengić (SDP).

Ukazuje da je Vlada FBiH već morala dostaviti u Parlament Nacrt zakona o budžetu za 2021. godinu, što nije učinjeno.

- Vlada FBiH time krši zakon o budžetima. Očigledno je da neće ni dostaviti Nacrt, već će odmah ići sa Prijedlogom za budžet, što nije odgovorno - rekao je Čengić.

Zastupnik Dževad Adžem (DF) je komentirajući zaduženje FBiH kazao kako se ekonomije svijeta nalaze u teškoj situaciji i prinuđene su se zadužiti kod MMF-a, a što je slučaj i sa našom zemljom, odnosno, FBiH.

Moramo znati koju penalizaciju nose krediti MMF-a 

- Ali, ne treba dozvoliti Vladi FBiH da se zaduži milijardu i 500 miliona KM, a da Parlament FBiH o tome nema pojma. Budžet Vlade FBiH funkcionira na kreditnim zaduženjima, uplatama iz inostranstva..., ali to ne znači da Vlada ne treba da iznađe rješenje i stabilizuje ekonomiju. Ali kakvo zaduženje? Ne treba Vladi dozvoliti da se zadužuje u ime svih građana, da bude pokriće Parlament FBiH, a da ne znamo šta će biti penalizacija - rekao je Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.