open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici o zabrani pušenja: Čengić pitao šta je sa alkoholom, Zildžić brine za ugostitelje
Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje izazvao je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH burnu raspravu zastupnika.
26.05.2021. u 19:10
get url
text

Dok su jedni isključivo za donošenje ovog zakona koji štiti nepušače jer zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, drugi su mišljenja da treba pružiti šansu ugostiteljima da se prilagode.

Gledala sam umiruće od karcinoma pluća 

- Prije sedam mjeseci sam bio žrtva duhana. Propušio sam se u odbrani zemlje, ali posljedice su tu, ugrađena su mi dva stenta. I pored svih savjeta, nastavio sam pušiti. Ako je ovaj zakon dugme, koje kada pritisnete, više nema pušenja, bit ću vam zahvalan. Kažu da će ovaj zakon zaštiti našu djecu. Zaštita našoj djeci smo mi, otkud dijete od 14 godina u nargila barovima? - kazao je zastupnik Zijad Mušić.

Govorila je i zastupnica Mara Đukić, ljekar po struci, koja će podržati donošenje zakona.

- Neprihvatljivo je da pušač ugrožava nepušača, djecu, članove svoje familije, da trudnica koja puši truje svoje nerođeno dijete. Mi pušačima ne možemo zabraniti da puše i ovaj zakon nije zbog toga, već da zaštiti nepušače. Kao ljekar sam gledala mnoge koji su umirali od karcinoma pluća, živjela njihovu agoniju - kazala je Đukić.

Zastupnik Irfan Čengić ukazuje kako niko ne spori da su nargile štetne.

- Štetan je i alkohol, pa se ne zabranjuje točenje u objektima. Čak i neki zastupnici ispromovišu alkohol na svojim Instagram profilima. I zabrana alkohola je za one ispod 18 godina, pa rijetko ko od inspekcije kazni za točenje alkohola maloljetnicima. Meni alkohol smeta i dokazano je štetan pa nikome ne pada na pamet da zabrani alkohol. Štetno je i kockanje, imaju kockarnice gdje ljudi svjesno idu u ovisnost, u bolest, a koju im država omogućava - kazao je Čengić.

Govorio je i zastupnik Salko Zildžić.

Šta je sa uposlenicima u nargila barovima koji udišu dim?

- Odmah da kažem da sam strastveni nepušač i neprijatelj pušenja, ali mi nažalost ovim zakonom ne zabranjujemo pušenje. Kolege koje puše pušit će, samo neće moći na svakom mjestu. Ovim zakonom izlazimo u susret nepušačima, ali ovakav zakon neravnoimjerno kažnjava pojedine ljude u društvu. Ovim zakonom ćemo pogoditi ugostiteljski sektor, a ne nudimo ništa zauzvrat. U EU-u zakon omogućava pravljenje prostorija za pušače, zašto nismo to omogućili ugostiteljima, ako su u pitanju medicinski apsekti? Trebali bismo biti razumni. Bilo bi dobro da im damo mogućnost da se prilagode - kazao je Zildžić.

Zastupnica Sabina Ćudić je skrenula pažnju da će se donošenjem ovog zakona zaštititi i uposlenici ugostiteljskih objekata, nargila barova koji na svojim radnim mjestima udišu dim. Kaže da nije mali broj njih koji prijavljuju glavobolje, aritmije, a riječ je o 20-godišnjacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.