open-navfaktor-logo
search
Ambasadori imaju zahtjeve
Zastupnici o pismu Vladi FBiH: Nametnuti Nikšić od Murphyja i Sattlera dobio program rada; "Trojka" ispunjava želje
Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Bosni i Hercegovini Michael Murphy i Johann Sattler poslali su Vladi Nermina Nikšića pismo u kojem su izdiktirali zadaću koju Vlada Federacije treba uraditi. Činjenica da ambasadori stranih zemalja izdaju uputstva rukovodstvu izvršnog organa u FBiH, veoma je problematična, smatraju federalni zastupnici.
05.09.2023. u 12:38
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasador Murphy: Nismo odlučno reagirali 90-tih, ali SAD je sada u Bosni i Hercegovini

Murphy i Sattler, između istalog, zahtijevaju "energetsku tranziciju" i "reformu javnih preduzeća". Jedna od reformi bi se trebala odnositi na aerodrome u Federaciji, koji bi, prema stavu ambasadora, trebali dati pod koncesije.

Predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić smatra da je ono što su dva ambasadora kao svoje želje iznijeli u pismu, ranije dogovoreno sa Nikšićem i "Trojkom", Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom "koji su obećali da to mogu realizirati".

- Zabrinjavajuće je da izdaju uputstva vladi entiteta, a ne, recimo, Vijeću ministara jer izgleda da ambasadori djeluju samo u pola države. To je vrlo porazno za njihove diplomatske aktivnosti i njih same - smatra Mešalić.  

Dok se u Republici Srpskoj napadaju povratnici, dok Milorad Dodik reda "fajtere" oko entitetskih linija i pravi generalne probe, ističe Mešić, ambasadori se bave Vladom Federacije i ispunjavanjem svojih želja.

- Sad se zna i jasno je zašto je "Trojka" i došla na vlast, da ispunjava želje čas HDZ-a iz Zagreba, čas stranih amabasada - zaključio je Mešalić.

Mahir Mešalić

Zastupnik Stranke za BiH i ekonomski stručnjak Admir Čavalić kaže da nije dobro što strani ambasadori na ovaj, nedemokratski način, komuniciraju sa Vladom FBiH.

- Može se naći drugi način institucionalne komunikacije jer se ovako nipodaštava značaj i uloga Vlade FBiH koja je zauzeta kadriranjem u javnim preduzećima i postavljanjem novih menadžmenta – kazao je Čavalić.

Kada je davanje aerodoroma pod koncesiju u pitanju, Čavalić kaže da on ne bi bježao od takvog rješenja, "ali moraju se uraditi detaljne analize".  

Admir Čavalić

VEZANI TEKST - Mijatović: Od septembra ćemo ubrzati smjene direktora javnih preduzeća

Na pismo ambasadora, osvrnuo se i bivši federalni premijer i aktuelni zastupnik Fadil Novalić.

- Jučer je nametnuti Nikšić napismeno dobio "program rada" koji njegova nametnuta vlada nema.

Taj program, naravno, sadrži instrukcije čijim slijeđenjem bi se odužio onima koji su ga nametnuli suspenzijom Ustava.

Ne treba sumnjati da će oni koji su pristali da manjak izbornog legitimiteta nadomjeste obećanjima stranim centrima moći ispuniti zahtjeve da nas učine energetski ovisnim i oduzmu nam ključnu infrastrukturu.

- Ovo mojoj vladi nisu smjeli ni pomisliti da predlože jer su znali da ne može proći - napisao je Novalić na Facebooku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.