open-navfaktor-logo
search
Mali od skandala
Zamjenik ministra odbrane Goganović diže tenzije: Stoltenbergu je ugrožena sigurnost u BiH
Iako su i iz Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine potvrdili da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dolazi u našu zemlju 19. oktobra, zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović, po dosadašnjoj već ustaljenoj praksi svojim izjavama podgrijava političke tenzije i planski izaziva diplomatske skandale. 
12.10.2023. u 14:04
get url
text

VEZANI TEKST - Goganović šuti o krađi oružja u OSBiH, upitnim diplomama Srba, slikama vojvoda, ali napada Heleza i blokira NATO put

Goganović je, podsjetimo, u februaru ove godine odbio da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leom Dochertyjem zbog njegove izjave da se tokom posjete Bosni i Hercegovini ne namjerava sastati ni sa jednom od dvije osobe koje su na "crnoj listi" Velike Britanije - članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom. 

Dva mjeseca poslije, u aprilu, Goganović je sazvao press i po Dodikovom diktatu najavio da će "politički predstavnici RS-a u Ministarstvu odbrane i Komisiji za saradnju sa NATO-om obustavit saradnju sa tim vojnim savezom, što nije hir već politički odgovor".

Goganović je nastavio slijediti šefove instrukcije, te je izvlačeći iz konteksta izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, optužio ga za prizivanje rata. Helez je, podsjetimo, jasno i nedvosmisleno naveo šta su u skladu sa zakonom obaveze OSBIH i MOBiH u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH od strane bilo koga.

VEZANI TEKST - Helez: Sa Stoltenbergom o produženju misije EUFOR-a; prešli smo u fazu naoružavanja

A sada je otišao ne korak, već 100 koraka dalje. Izjavio je kako je "Stoltenbergu ako dolazi u BiH narušena sigurnost"!?

Govoreći o najavama mogućeg dolaska generalnog sekretara NATO-a u BiH Stoltenberga, Goganović kaže da informacije imaju dvije strane.

- NATO savez i NATO štab u Sarajevu nisu najavili dolazak generalnog sekretara u BiH. Tu informaciju smo dobili iz medija koji tvrde da im je ministarstvo odbrane potvrdilo tu informaciju. Neozbiljno je najavljivati tako nešto ako je neistina. S druge strane, ako je istina, pita se kako je ta informacija mogla procuriti iz Ministarstva vanjskih poslova ako je to klasifikovano kao tajno - kazao je Goganović za ATV. 

On poručuje i da je na ovaj način narušena sigurnost generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, jer "pravac njegovog kretanja je uvijek tajna, pogotovo ako odlazi u zemlje koje nisu članovi NATO Saveza".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.