open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
Za IZ u BiH priča o paradžematima je završena: Nisu to nikakvi "vojni kampovi" ni "terorističke organizacije"
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se sistemski bavi pitanjem pojedinaca i grupa koji pokušavaju organizovati vjerski život muslimana izvan njenih okvira. 2016. godine je većina takvih grupa, kolokvijalno nazivanih "paradžemati", prihvatila propise i norme Islamske zajednice u BiH i integrisala se u njenu strukturu - rečeno je Faktoru iz Islamske zajednice. 
15.11.2023. u 08:08
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikova propagandna mašinerija ne miruje, Karan dobio zadatak da priča o "paradžematima"

- Nekoliko manjih grupa i pojedinaca koji se nisu odazvali pozivu IZ u BiH na integraciju ostale su djelovati izvan strukture IZ u BIH. No njih je isuviše malo da bi činili i jedan jedini džemat. Kako god, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim grupama, posebno ne "terorističkim organizacijama" ili "vojnim kampovima". 

Pokušaj da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruisala navodna opasnost od "radikalnih islamskih/bošnjačkih grupa" Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima - navode iz Islamske zajednice. 

Ministar unutrašnjih poslova entiteta RS Siniša Karan rekao je da su "nadležni organi registrovali više od 100 paradžemata na teritoriji Bosne i Hercegovine". Karan je naveo da ih kontrolišu i intenzivno prate "zbog potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma".

Podsjetimo, Islamska zajednica je još 2015. i 2016. poduzela aktivnosti oko integriranja osoba, grupa i organizacija koje su se bavile islamskim radom mimo struktura Zajednice.

Izvještaj o tome javno je predstavljen 23. aprila 2016. i nalazi se na web stranici Islamske zajednice. 

- Na osnovu informacija prikupljenih u toku provođenja ove Instrukcije, statistika, među ostalim, izgleda ovako: ukupno je obavljen razgovor sa 38 grupa - "paradžemata", od toga: Zeničko muftijstvo 13, Sarajevsko muftijstvo 12, Tuzlansko muftijstvo 7, Bihaćko muftijstvo 3, Mostarsko muftijstvo 2, Travničko muftijstvo 1. Na području Banjalučkog i Goraždanskog muftijstva nije registrirana nijedna grupa. Broj objekata koji koriste ove grupe, a koji nisu registrirani u IZ u BiH je 29 i u njima se, između ostalog, obavlja džuma-namaz u 19 a bešvakat namaz u 20. Od ukupnog broja grupa sa kojim su obavljeni razgovori, predstavnici 14 grupa su potpisali Protokol i prihvatili uključenje u Zajednicu.

To su: Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija - Kakanj, Osijek, Dragulj - Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Rujnica, Borovnica, Bajvati, Mećevići, Bočinja. Predstavnici 22 grupe nisu potpisali Protokol: Stijena, Brezićani, Hodžići - Kakanj, Pobjeda - Feth, Briješće Brdo II, Aleja Bosne Srebrene, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Stmokos - Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizđaruša, Ćehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula - Tuzla, Dubnica, Delići-Hukići. Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sistemu Tarikatskog centra. Postoje džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno - to su Stranjani i Klokot - navodi se između ostalog u izvještaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.