open-navfaktor-logo
search
Obraćanje javnosti predsjednika Srbije
Vučić: Rezolucijom o Srebrenici kola će se slomiti na Srbima, tražit će odštetu
Faktor/AA
29.03.2024. u 21:01
get url
text
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti danas je kazao sa negodovanjem da, prema podacima koje njegova država dobija iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. aprila očekuje da se na dnevnom redu nađe Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Naveo je da su Njemačka i Ruanda kopredsjedavajući grupi prijateljstva koja će predložiti rezoluciju.
- Imamo veliki broj Bošnjaka koji žive u Srbiji, riječ neću reći o tome. Sve najgore mislim o užasnom zločinu koji se dogodio u Srebrenici. Išao sam da položim cvijet i da se poklonim žrtvama Bošnjacima. Ali ovo se donosi iz dva razloga. Ponovo je jedan od tih da srpski narod bude kažnjen zbog svoje slobodarske nezavisne politike, da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i zbog svoje vanjsko-političke orijentacije - nabrajao je Vučić i dodao: 
- Drugi razlog je taj da mogu muslimanima širom svijeta da pokažu da uprkos podršci koju pružaju ili su pružali u početku Izraelu, a pošto ne mogu u potpunosti da budu na strani Palestinaca i naroda u Gazi, da pokažu "evo našli smo muslimane koje ćemo da podržimo, da biste vidjeli da mi nemamo apriori negativan stav prema muslimanima" i opet će kola da se slome na Srbima.
Kazao je kako je jasno šta slijedi nakon rezolucije.
- Zašto sam ovo rekao, pa zato što vam je poslije toga jasno šta slijedi. Iako taj pravno politički akt nema obavezujuću snagu, vama je jasno da dan poslije toga će se izaći sa inicijativom koju smo čuli, da političke tvorevine zasnovane na genocidu ne mogu da postoje, a odnosi se na Republiku Srpsku a onda je Srbija time umiješana. Kako kažu danas, nije Srbija garant provođenja, ali Srbija je tu da prati poštivanje Dejtonskog sporazuma. Kako god, po Dejtonu RS mora da postoji i niko nema pravo da ukida RS, ali vam je jasno s čim ćemo se suočiti - ispričao je Vučić pa dodao:
- A sa druge strane, dan iza toga, na osnovu proizvoljne neobavezujuće presude koja nema nikakve direktne inkriminacije protiv Republike Srbije, tražit će i ratnu odštetu od Republike Srbije. Hoću da kažem u kakvu tešku situaciju pojedine zapadne sile žele da dovedu našu zemlju. Uz sve te bajke.
Kazao je kako je to za Srbiju teška situacija. 
-To je teška situacija za nas, imat ćete kolektivni Zapad protiv nas, plus značajan broj islamskih zemalja.  To nije pitanje Kosova i teritorija već bukvalno najmoćnijeg i najbogatijeg dijela svijeta protiv Srbije. Mi ćemo se boriti, mali smo, borit ćemo se, moraju skupiti dvije trećine osim ako ne budu varali.
Mnogo komplikovana situacija sa minimalnim izgledima za nas. Zašto sve to rade, žuri im se zbog američkih izbora, Gaze, zbog onog što se događa u Ukrajini. Nas dovodi u nemoguću političku sitiaciju, nalazimo se na evropskom putu - rekao je Vučić. 
Govoreći o situaciji u RS-u, Vučić je rekao da je ona "uzavrela" i da on nije uvijek saglasan s onim što predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik radi.
- Ali kada vidim kako to ide i u kom pravcu ide o čemu se u Srbiji ne izvještava, pitat ću šta ćemo kada ukinu sve banke, i kad poštanskoj štedionici budu rekli ne možete raditi s tim i tim entitetom, jer su pod sankcijama. Tako veliki rade. Sve mimo prava. Pokušat ću da zamolim Dodika da vodi politiku mira, politiku spuštanja tenzija iako ne mislim da imam pravo. Pokušat ću iz prijateljskih pobuda, ali to neće promijeniti njihov odnos prema njemu - istakao je Vučić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.