open-navfaktor-logo
search
Fascinantan pejzaž
Vrelo Miljacke: Igra potoka isprepletenih kamenjem i šumom
Rijeka Miljacka svojim sjajom i čarolijom zanese mnoge posjetioce koji u Sarajevo dođu. Dok god protječe, krije i krit će tajne mnogih Sarajlija.
14.07.2022. u 07:56
get url
text

Jednostavno mala rijeka prepuna mostova ljubavi, prijateljstva i istinskih vrijednosti. Za razliku od drugih, Sarajlije imaju mogućnost da uživaju u beskrajnoj ljepoti Miljacke o kojoj je pisano i pjevano u više navrata, poručuju iz Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma. 

Samo oni čije najveće tajne krije ova malena rijeka odu na njen izvor, a na izvoru sarajevska bajka počinje. Igra bezbroj potoka i voda isprepletenih kamenjem i okolnom šumom daju fascinantne pejzaže zbog kojeg se sve više ljudi odlučuje da posjeti ovu lokaciju koja podsjeća na lokacije iz najpoznatijih svjetskih bajki. To je mjesto koje je odličan primjer kako da razumijemo šta je to priroda, a ta priroda je knjiga sa bezbroj stranica i sa beskonačno mnogo sadržaja. Tu ptice zadovoljno pjevaju, a posjetioci koji dođu im zavide jer bi vrlo rado zamijenili mjesta i ostali tu, u šumi, na 1.010 metara nadmorske visine, a samo dva kilometra od centra Pala.

Gledati prvi put vrelo Miljacke je kao kad gledaš prvi put svijet oko sebe. Lijep je to svijet. Šaren, isprepleten mnogobrojnim tokovima, zelenilom i drvećem, a opet neobičan i zagonetan. Da, upravo takav je izvor sarajevske dame. To je mjesto gdje čovjek opet pušta svoje korijene i vezuje se sa onim što je bilo i bit će poslije nas. Ta nevjerovatna veza sa prirodom, tu u prelijepom ambijentu, dolazi do posebnog izražaja.

Uživajte u prelijepim kadrovima koje je za vas pripremilo udruženje Mapa kulture.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.