open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Voloder: U laži su kratke noge, podnijet ću prijavu protiv Konakovića, "Trojka" pokušava oprati obraz
Donedavni direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Elmedin Voloder reagovao je na kritike koje su danas na press konferenciji u Sarajevu na njegov rad uputili čelnici "Trojke".
25.08.2023. u 16:18
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" održala press konferenciju: Dogovor nema alternativu, našli smo haos u Agenciji...

Tako je premijer FBiH Nermin Nikšić govoreći o Autocestama FBiH naglasio kako su na jednoj trasi troškovi narasli 150 posto bez ičije saglasnosti. Čelnik NiP-a Elmedin Konaković je, pak, kazao kako je "na trasi Vranduk - Ponirak, dužine 5,3 kilometra, ukradeno 100 miliona eura".

- Pitam se i pitam ga, pitam čitatelje kako vjerovati nekome ko je ministar vanjskih poslova, a profesor je tjelesnog odgoja, te kako ima hrabrosti i pravo da govori o inženjerskoj struci koja predstavlja vrlo složene i stručne vještine, znanje i operacije, oblast građevine, geodezije, geologije, geomehanike, te vrlo dobro poznavanje važećih propisa, standarda, zakona i FIDIC ugovora koji se primjenjuju u izgradnji Koridora Vc - naveo je Voloder, prenosi N1.

Između ostalog, naveo je kako iz sadašnje uprave nije niko pozvan na održanu konferenciju.

- Drugo sto je indikativno da na ovu pres konferenciju nije niko pozvan iz sadašnje uprave AC FBiH ili FMPiK, koji su odgovorni i ovlašteni da daju zvanične informacije o svemu što je govorio Konaković. Ugovor za dionicu Vranduk-Ponirak je potpisan 2019. godine i isti je trebao biti okončan do 2021. godine. Zbog niza propusta ranije napravljenih u postupku odabira izvodjača radova, izrade projekata i implementacije taj ugovor nije još okončan - naglasio je Voloder i dodao:

- Ovo je sve rezultat njegove mržnje koju ispoljava, a posebno prema ljudima iz SDA, te kao rezultat njegovog neznanja o poslovima koje treba obavljati kao ministar. Ovo predstavlja pokušaj ubiranja jeftinih političkih poena. Ali, kako naš narod kaže u laži su kratke noge, tako da će se kao rezultat svih ovih izmišljenih i lažnih opotužbi sve vratiti njemu kao čovjeku direktno.

Protiv njega je već podnesena prijava Sudu za ranije istupe, pa će i ovaj put biti isti slučaj. Važno za sve što je Konaković naveo jeste da umjesto njega postoje ovlašteni organi koji već duže vrijeme ispituju sve ugovore u AC FBiH i koji su mjerodavni da donose obavezujuće odluke, a ne da to rade političari koji nisu kompetentni, pogotovo o stručnim stvarima i poslovima kao sto je izgradnja infrastrukturnih objekata.

Sa moje strane postoji sumnja da vladajuća trojka pokušava "oprati obraz" zbog predaje najvećeg državnog preduzeća u ruke HDZ-u. Interes Hrvatske nije izgradnja Koridora Vc dinamikom koja se postigla u prethodnom periodu, iako on predstavlja razvojni projekat i od vitalnog značaja za privredu i građane FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.