open-navfaktor-logo
search
Ministar Vranić šuti
Vlast u KS opstruira zapošljavanje u KCUS; Izetbegović: Hoće li pričati da mi tjeramo mlade ili će priznati da oni to čine?
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) piše Harisu Vraniću, ministru zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, ministar ne odgovara. I tako mjesecima. Tema je zapošljavanje u KCUS-u. Mladih kadrova neophodnih u zdravstvu ima i na biroima za zapošljavanje, gdje će očito i dalje ostati ili otići put Njemačke i drugih evropskih zemalja. Neki bi mogli raditi u KCUS-u, ali za to nema dobre volje nadležnih koji "kažnjavajući" KCUS zapravo kažnjavaju građane, pacijente, poreske obveznike.
15.02.2023. u 14:50
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Ne date nam da zaposlimo mlade kadrove u KCUS, zašto nije uspostavljen put pacijenta

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a i zastupnica, pitala je nedavno na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zašto se ne odobrava zapošljavanje mladih kadrova. Ministar šuti. 

Izetbegović na pitanje Faktora pojašnjava:

- Od 2021. godine Vlada KS i ministar Vranić ne daju saglasnost za prijem nedostajućeg kadra u KCUS. Bez obzira na činjenicu da smo jedini primali i liječili najteže pacijente prvih godinu dana Covid-19 pandemije, Zavod zdravstvenog osiguranja KS kontinuirano oduzima materijalna sredstva od KCUS i prebacuje novac na račune drugih ustanova u KS.

Generalna direktorica KCUS-a kaže da su se Vlada KS i ministar Vranić oglušili i na njena zastupnička pitanja. Nikad nisu odgovorili na upit zašto je to tako.

- Osoblje koje napusti KCUS odmah zaposle u neku drugu ustanovu KS bez konkursa i zakonom propisanih procedura. Za 106 uposlenika koji nedostaju KCUS-u (penzionisani ili umrli), nikad nisu dali saglasnost za prijem. Pravnik koji napravi tešku grešku u radu istog trena napusti KCUS, ali dobije stalno zaposlenje u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata a KCUS oduzmu novac za platu pravnika i ne daju da primimo na posao novog uposlenika!? To je isto bilo i sa 13 anesteziologa, ali i ostalih koji odlaze. Nije rijedak slučaj da ti koji odlaze javno kažu da se u KCUS puno radi i da oni radije idu u Dom zdravlja - kaže prof. dr. Izetbegović.

Također, dodaje, ne šalju saglasnost za prijem u stalni radni odnos mladih specijalista koji su strateški primljeni u KCUS a koji bi mogli napustiti BiH zbog toga što nemaju riješen radno-pravni status.

- Hoće li opet pričati da mi tjeramo mlade ili će priznati da to oni ciljano čine - kaže Izetbegović i pita: Ko će snositi odgovornost za više od 600.000 KM koje su uložene u specijalizacije tih mladih ljudi, bez da računamo energiju i trud mentora koji su uloženi u njihovu edukaciju?

- Previše je problema u zdravstvenom sistemu KS a da nikad nije urađen elaborat o postojećem stanju, kao ni bilo kakva strategija od strane kantonalnog ministra zdravstva. Tražila sam da mi to dostavi, ali nije - kaže Izetbegović.

O kojem obimu posla se radi i zašto se ne može dozvoliti da KCUS oskudijeva kadrovima govore i sljedeći podaci koje nam je na uvid dala Izetbegović kako bi javnost imala jasniju sliku. Radi se o podacima za samo jedan dan, 14. februar 2023. godine:

- Disciplina za zdravlje djeteta – Pedijatrija pružila je 1.939 usluga, te je realiziran 171 pregled.

- Na Klinici za radiologiju urađene su 394 dijagnostičke i radiološke interventne procedure.

- Klinička biohemija sa imunologijom pružila je 14.856 usluga.

- U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađeno je 1.560 venepunkcija, od čega 450 za vanjske pacijente.

- Klinička mikrobiologija pružila je 1.041 uslugu.

- Klinička patologija, citologija i humana genetika izvršila je 771 analizu uzoraka.

- U okviru Hirurške discipline KCUS-a urađeno je 113 operacija, 996 ambulantnih i konzilijarnih pregleda, pruženo je 2.540 ambulantno-polikliničkih i ostalih usluga.

- U okviru Internističkih disciplina pruženo je 1.817 usluga sa dijagnostičkim procedurama. Urađen je 381 ambulantni pregled, uz dvije ambulantne operacije. Pruženo je 109 hemodijaliznih usluga, te 114 radioterapije i 65 hemoterapije. Urađeno je 1.059 fizikalnih terapija. Kod stanja akutnog i prijetećeg infarkta izvedeno je uspješnih sedam kateterizacija.

- U sklopu Discipline za ginekologiju i akušerstvo urađeno je 55 pregleda, četiri operacije i sedam poroda. Na Klinici je hospitalizirano 35 pacijentica i 15 novorođenčadi.

- Na Klinici za psihijatriju pruženo je 168 pregleda i usluga pacijentima.

- Na Neurološkoj klinici obavljeno je 113 pregleda i dijagnostičkih procedura.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.