open-navfaktor-logo
search
Definisani prioriteti
Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvojila program rada do 2026. godine
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je program rada 2023. - 2026. godina.
02.08.2023. u 15:19
get url
text
Dizdar, Lakić, Škobić
Dizdar, Lakić, Škobić

Kako je kazao, Dokument o programu rada Vlade u naredne tri godine je studiozno sačinjen a svako ministarstvo je definisalo svoje prioritete za ovaj mandat.

- Dokument od nekih 40 stranica će biti javno dostupan na stranici Vlade. Radi se o kvalitetnom okviru za rad vlade u ovom periodu. Vlade će svakako usvajati svoje godišnje programe rada – kazao je Dizdar.

Kako je na konferenciji za medije naglasio ministar pravde FBiH Vedran Škobić, program između ostalog sadrži implementacije odredbi Ustavnog suda BiH, kao i zakone koji će osnažiti borbu protiv korupcije, kao i reformu javne uprave.

- To su tri smjera Ministarstva pravde. Istaknuo bih da je Ministarstvo pravde već poduzelo određene korake kada je u pitanju implementacije odluka Ustavnog suda. Pragram rada Vlade je izuzetno dobar, pogotovo kada je u pitanju pristupanje BiH Evropskoj uniji - rekao je minstar i dodao da je danas usvojena i Platforma za reformu javne uprave FBiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić napominje da će u narednom periodu 14 miliona KM biti dostavljena na raspolaganje privrednim društvima, u vidu kreditnih sredstava sa veoma povoljnom kamatnom stopom i dobrim grejs periodom.

- Odlučili smo da 2,5 od 14 miliona stavimo u projekt investiranja privrednih subjekata u energijsku efikasnost u svojim postrojenjima, odnosno obnovljive izvore eneregije koje će koristiti isključivo za svoj proizvodni program, te da preostali iznos iskoriste za unaprjeđenje rada. Vjerujem da će veliki broj privrednika biti zainterosavi za ova sredstva - izjavio je Lakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.