open-navfaktor-logo
search
Nije im prihvatljiva
VKBI odbilo podršku Ministarstva kulture i sporta KS od 5.000 KM
Udruženje Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) odbilo je podršku od pet hiljada maraka Ministarstva kulture i sporta KS, navodeći da je taj iznos deset puta manji od onog za koji je VKBI aplicirao. 
05.10.2020. u 12:22
get url
text

Kako su istakli u saopćenju, podnijeli su aplikaciju po javnom pozivu Ministarstva kulture i sporta KS objavljenom 02.05.2020. godine, sa konkretnim projektima za 2020. godinu, na temelju odobrenih projekata i podrške koja je bila u 2019. godini. Dana 08.09.2020. godine Ministarstvo je objavilo ("treći krug objave odobrenih sredstava iz oblasti kulture") da će projekti VKBI biti podržani sa 5.000 KM. Odobreni iznos novca je, kako navode, deset puta manji od iznosa za koji je VKBI aplicirao.

- U javnoj objavi nema nikakvih obrazloženja (kao ni za bilo koje druge korisnike kojima su odobrena sredstva) zašto nije zahtjev u cijelosti odobren, koji dijelovi aplikacije (koji projekti) nisu prihvaćeni, za šta se odobrava odobreni "paušalni" iznos od 5.000 KM itd. - naveli su iz VKBI.

Dodaju da je uvidom u odobrene iznose svim aplikantima koji su ispunili uvjete po Javnom pozivu, jasno da su neka udruženja, pojedinci, javne ustanove i čak javna preduzeća (koja imaju zagarantirane prihode i profitabilnu djelatnost), dobili  iznose od nekoliko desetina hiljada i stotina hiljada KM, a nemaju ni približne rezultate, ulogu i značaj u poređenju sa VKBI.

- Zbog javne netransparentnosti aplikacija, za šta su se tražila i za koje projekte i aktivnosti su sredstva odobrena, ostao je nejasan način odlučivanja o visini odobrenih iznosa od Ministarstva kulture i sporta KS. Želimo vjerovati da politička pripadnost ili ne pripadnost predsjednika organizacija civilnog društva, posebno onih bošnjačke provenijencije, nije bila kriterij po kojem se određivala visina odobrenih iznosa. U kontekstu navdenog VKBI se 11.09.2020. godine obratio Ministarstvu kulture i sporta sa zahtjevom da se odluka Ministarstva revidira i istovremeno predložilo susret delegacije VKBI sa ministrom Alikadićem. Po ovom dopisu VKBI nije dobio nikakav pisani odgovor od Ministarstva, niti je upriličen susret delegacije VKBI sa ministrom - ističu u saopćenju.

Odobreni iznos, sa njihovog stanovišta, ne odgovara značaju i važnosti projekata sa kojima su aplicirali i predstavljaju veliki korak unazad podršci civilnom društvu od Ministarstva, posebno prema VKBI-u koji okuplja blizu 180 članova iz reda istaknutih članova akademske zajednice Bosne i Hercegovine (akademike, redovne i vanredne profesore, bivše i sadašnje rektore, emerituse i dr.) te stoga, kako su naveli, ne mogu prihvatiti odluku Ministarstva o podršci VKBI-u pa tako ni iznos koji je odobren.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.