open-navfaktor-logo
search
Zlatar i Andrle
VKBI: Jasno razlikovati vojno-politički establišment države Izrael od jevrejskog naroda
Danas je u prostorijama VKBI-a održan susret generalnog sekretara VKBI-a Emira Zlatara sa predsjednikom Jevrejskog kulturnog društva La Benevolencija Vladimirom Andrleom, saopćeno je iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca. 
26.10.2023. u 14:15
get url
text
Emir Zlatar, Vladimir Andrle, VKBI, La Benevolencija
Emir Zlatar, Vladimir Andrle, VKBI, La Benevolencija

VEZANI TEKST - Finci: Otkazali smo obilježavanje Kristalne noći da se događaj ne bi zloupotrijebio u političke svrhe

- Generalni sekretar VKBI-a upoznao je predsjednika La Benevolencije sa stavovima VKBI-a i podršci koju naše partnerske organizacije jevrejske provenijencije u Bosni i Hercegovini imaju.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca apeluje na bosanskohercegovačku javnost a posebno na političke, vjerske, društvene i civilne predstavnike iz reda bošnjačkog naroda da jasno razlikuju vojno-politički establišment države Izrael od ukupnosti jevrejskog naroda.

Bošnjaci i Jevreji u Bosni i Hercegovini više od pet stoljeća dijele zajedničku sudbinu. U različitim vremenskim periodima bili su izloženi protjerivanju, sistematskom ubijanju te na koncu holokaustu i genocidu. U svim turbulentnim vremenima tokom zajedničkog života u Bosni i Hercegovini nikada nisu bili u međusobnom sukobu, neprijateljstvu. Naprotiv. Mnogi Bošnjaci spašavali su jevrejske porodice tokom II svjetskog rata. Tokom agresije na RBIH u periodu 1992-1995. godine bosanskohercegovačke jevrejske organizacije pomagale su Bošnjacima i jasno stali na stranu Bosne i Hercegovine. Ne smije se zaboraviti uloga istaknutih ličnosti iz reda jevrejskog naroda koji su bili na strani Bosne i Bošnjaka. Dovoljno se sjetiti Simona Vizentala, Alojza Moka, Erika Markuzena, Bernard-Henri Levia, časne uloge velikog broja istraživača i naučnika koji su gotovo bez izuzetka potvrdili, prije pravosnažnih presuda ICTY-a, da je nad Bošnjacima proveden zločin genocida, uloge Svjetskog jevrejskog kongresa, brojnih novinara, kongresmena, senatora iz reda jevrejskog naroda. Većina organizacija i pojedinaca jevrejske provenijencije iz Evrope i SAD bili su na strani Bosne i Hercegovine. Bili su na strani univerzalne istine i međunarodnog prava.

Danas svjedočimo neprimjerenim komentarima, objavama i uvredama na društvenim mrežama koje su upućene našim sugrađanima Jevrejima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Takve pojave osuđujemo i istim se otvoreno suprotstavljamo. Želimo javno istaći da stojimo uz naše komšije bosansko-hercegovačke Jevreje i da ćemo braniti njihovu čast, dostojanstvo i slobodu na koje, kao i mi, imaju puno pravo. Stojimo uz naše kolege iz KPHD La Benevolencije i Jevrejske općine u Bosni i Hercegovini u odbrani naših zajedničkih vrijednosti.  

Ubijanje civila, prije svega žena, djece i staraca u sukobima koji se dešavaju u i oko Gaze, s bilo koje strane, potpuno je neprihvatljivo. Pridružujemo se onim snagama u Svijetu koje se zalažu za promptnu obustavu ratnih operacija, posebno onih koje vodi vojska Izraela, i nužno dostavljanje svake vrste humanitarne pomoći narodu u Gazi. Danas se u Gazi odvija sličan scenario kojem smo svjedočili u Sarajevu i BiH, stoga ne treba nikoga čuditi da se danas demokratski svijet nalazi na strani palestinskog naroda, kojem se već više od sedam decenija ne dozvoljava pravo na državu koju im je garantirala organizacija Ujedinjenih nacija.

VEZANI TEKST - Prozivati Sarajevo za antisemitizam je maliciozno, Hrvatska ima najmanje prava da prišiva tu etiketu

Koristiti pojam antisemitizma u kontekstu osude vojnih operacija države Izrael protiv palestinskog naroda u Palestini je pogrešno i zlonamjerno. Baš kao i korištenje pojma "islamskog terorizma" u kontekstu dovođenja vjere islama sa terorom. Terorističke akcije muslimanskih vojnih i paravojnih formacija u kojima se ubijaju djeca, žene, starci, nemaju ama baš nikakve veze sa islamom, što je svakom iole upućenom i obrazovanom čovjeku jasno.

Međutim, izvrgavati prijetnjama, osudama i ruglu Jevreje u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama, jer pripadaju ukupnosti jevrejskog naroda, zbog vojnih operacija nacionalističkog režima države Izrael, ima elemente antisemitizma i istim se treba javno i hrabro oduprijeti. Jasno je da se na zločin jedne strane protiv civilnog stanovništva ne može odgovarati zločinom protiv civila sa druge strane jer time se osnažuje spirala zla, koja Svijet u kojem živimo može odvesti u potpuno pogrešnom smjeru a čije posljedice će osjetiti čitavo čovječanstvo.

U islamu i judaizmu ima sasvim dovoljno elemenata da možemo tvrditi da su religijski postulati danas (zlo)upotrebljeni od strane političkih establišmenata za svoje sebične ciljeve i bogaćenje. Zar je Jedan Bog – Stvoritelj svih ljudskih bića, ljude stvorio da jedni druge ubijaju u Njegovo ime? - navodi se u saopćenju VKBI-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.