open-navfaktor-logo
search
Nastavak 10. februara
Vijećnici Koalicije za Mostar napustili sjednicu, novog gradonačelnika Mostarci će još čekati
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara prekinuta je večeras i njen nastavak zakazan je u srijedu 10. februara u 11 sati.
05.02.2021. u 18:46
get url
text

Bio je to prijedlog Kluba vijećnika BH Bloka koji je jednoglasno usvojen, ali se o njemu nisu izjašnjavali vijećnici Koalicije za Mostar koji su prije toga napustili sjednicu.   

Do prekida zasjedanja došlo je nakon što je obavljen prvi krug glasanja u izboru gradonačelnika Grada Mostara. Iz utrke je ispala Irma Baralija, a vijećnici će novog gradonačelnika izabrati između Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) i Maria Kordića (HDZBiH).

Vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu nakon što nije prihvaćen njihov prijedlog da se nastavak sjednice na kojoj bi se glasalo u drugom krugu za gradonačelnika održi 12. februara u 13 sati. Za njihov prijedlog glasalo je 14 vijećnika, protiv je bilo 10, dok je 11 vijećnika bilo suzdržano. Ovakvim glasanjem prijedlog za prekid sjednice i njen nastavak za sedam dana, kako je to pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika, znak je da se sjednica treba nastaviti.  

S druge strane, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Salem Marić je kazao da se ovakvim glasanjem došlo u pat poziciju, jer nema 18 potrebnih ruku ni za ni protiv.

- Najbolje je da večeras ovo završimo hladne glave, napravili smo danas veliki posao i zato vas molim da za sedam dana dođemo i izaberemo gradonačelnika – pojasnio je Marić.

Niti jedan od tri predložena kandidata Irma Baralija, Zlatko Guzin i Mario Kordić u prvom krugu glasanja za gradonačelnika Grada Mostara nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću Grada Mostara. 

Mario Kordić dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin 11, Irma Baralija pet, dok je pet vijećnika bilo suzdržano. U drugi krug glasanja prema broju osvojenih glasova ušli su Zlatko Guzin i Mario Kordić. 

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva kruga glasanja niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina. 

Vijećnici su sa 31 glasom za, tri protiv i jednim suzdržanim usvojili zaključak vijećnika Adila Šute da se u skladu sa Poslovnikom izbor gradonačelnika Grada Mostara obavi javnim glasanjem.

BH Blok predložio je Irmu Baraliju, Koalicija za Mostar Zlatka Guzina, a Klub HDZ-a Maria Kordića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.