open-navfaktor-logo
search
Osam oblasti
Vijeće ministara BiH usaglasilo tačke za zajedničku sjednicu s Vladom Hrvatske, a dnevni red naknadno objavljuju
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usaglasilo je danas materijal za razmatranje na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja će biti održana 20. juna u Zagrebu, saopćili su iz Vijeća ministara BiH nakon sjednice.
14.06.2023. u 14:48
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

VEZANI TEKST - Hrvatska ne vraća bh. imovinu, VM to nije razmatralo, Hurtić kaže da će pokrenuti tu temu, Nešić da treba vratiti

Koje će se konkretno tačke naći na dnevnom redu te zajedničke sjednice nisu saopćili. Naveli su samo oblasti, pa su tako, između ostalog, pod jednu oblast uvrstili odbranu, finansije, poljoprivredu i prostorno uređenje.

- Prijedlog (materijala za razmatranje na zajedničkoj sjednici) sadrži tačke dnevnog reda iz osam oblasti, i to: Saradnja i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Evropskoj uniji te prekogranična i razvojna saradnja; Odbrana, finansije, poljoprivreda, prostorno uređenje; Vanjska politika; Infrastrukturni projekti; Upravljanje granicama, migracijama i civilna zaštita; Zaštita okoliša; Nauka, obrazovanje, kultura i sport te Rad, socijalna zaštita, zdravstvo i mladi.

Dnevni red zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH bit će objavljen na web-stranici Vijeća ministara BiH - navedeno je u saopćenju.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je da on neće prisustvovati zajedničkoj sjednici jer će biti u Rimu na sastanku s ministrom unutrašnjih poslova Italije, ali da će na dnevnom redu sjednice 20. juna iz njegovog resora biti pitanja Frontexa, migracija i integrisanih graničnih prijelaza.

Nije precizirano da li će bh. ministri 20. juna pred hrvatske kolege staviti pitanje vraćanja imovine fizičkih i pravnih lica BiH. To je garantovano i brojnim međunarodnim ugovorima među kojima je i Sporazum o sukcesiji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji obavezuje BiH i Hrvatsku.

Vijeće ministara BiH danas je tek donijelo Odluku o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Za člana Stalne zajedničke komisije viših predstavnika država nasljednica je imenovan zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović.

Za članove Zajedničke komisije i šefove ekspertnih timova imenovani zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović (Aneks A Sporazuma o pitanjima sukcesije), zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (Aneks B), viceguvernerka Centralne banke BiH Ernadina Bajrović (Aneks C), direktorica Arhiva BiH Danijela Mrda (Aneks D) i pomoćnik ministra pravde BiH Niko Grubešić (Aneks G).

Na sjednici je imenovan Pregovarački tim za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, u čiji sastav ulaze danas imenovani članovi zajedničkih komisija. Oni će zamijeniti ranije članove koji više ne obavljaju funkcije u ministarstvima i tijelima iz kojih su imenovani, čime se omogućava nastavak provedbe aktivnosti iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.