open-navfaktor-logo
search
Status quo
Velika Kladuša: Ljubijankić najavljuje ostavku u rukovodstvu Vijeća, hoće li ostati uz većinu ili ide s Laburistima
Izbor novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Velike Kladuše, nakon što je Bisenija Mušedinović prihvatila mandat u Parlamentu FBiH, još će biti na čekanju, s tim da će Vijeće po svemu sudeći ostati i bez zamjenika predsjedavajuće jer je Dinko Ljubijankić kazao da će vjerovatno i on podnijeti ostavku na ovu funkciju.
08.01.2024. u 21:51
get url
text

VEZANI TEKST - Općinsko vijeće ostalo bez predsjedavajuće, ona ide u Parlament FBiH: Hoće li Abdićevi nastaviti opstrukcije

- Nikad moje imenovanje nije objavljeno u Službenom listu, nikad nisam dobio odluku. Svi se ograđuju, niko od institucija da reaguje, da prelomi i kaže ko je u pravu, je li moj izbor bio uredu. Sud može narediti da se odluka o izboru objavi – rekao nam je Ljubijankić.

Problemi u Velikoj Kladuši nastali su jer Laburistička stranka na čelu s načelnikom Velike Kladuše Fikretom Abdićem ne priznaje novu vijećničku većinu koja je izabrala rukovodstvo Općinskog vijeća prije godinu. Od tada traju brojne opstrukcije u radu Općinskog vijeća, uključujući "otuđivanje" pečata, zaključavanje prostorija i neobjavljivanje odluka Općinskog vijeća u Službenom listu, a slučaj je i na sudu jer je Tužilaštvo protiv Abdića podiglo optužnicu za zloupotrebu položaja.

Bisenija Mušedinović (SDA) ostavku na mjesto predsjedavajuće Općinskog vijeća je podnijela u decembru, kada joj je dodijeljen mandat u Parlamentu FBiH.

Prethodno je sazvala sjednicu Općinskog vijeća kako bi bio izabran novi predsjedavajući, ali nije bilo kvoruma. Nedostajao je jedan vijećnik da sjednica bude održana i odluke usvojene, a na sjednicu, osim Laburističke stranke, nije došao upravo Ljubijankić (DNZ).

Trenutna situacija odgovara Laburistima jer je u ovom trenutku odnos snaga u Općinskom vijeću 14 prema 14, s obzirom na to da se čeka izbor vijećnika umjesto Mušedinović. Uz to u nekim strankama nove većine postavljaju pitanje da li će, kada i stigne novi vijećnik, Ljubijankić ostati s njima i da li bi imali i dalje 15 vijećnika. Ovu većinu čine vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, SDP-a, DNZ – Krajiške stranke i Nezavisnog kluba.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim Abdićev budžet, ali će se nastaviti primjenjivati

Ljubijankić je ustvrdio da nije došao na sjednicu Općinskog vijeća iz privatnih razloga, ali da i dalje podržava aktuelnu većinu u kojoj njema Laburističke stranke Fikreta Abdića.

- Ostajem pri tome, uz novu većinu. Da se potpuno slažem s nekom politikom, ne slažem se. Ali jedino oko čega se slažemo je da smo protiv Laburističke stranke – dodao je Ljubjankić.

Nakon ostavke Mušedinović sjednicu vijeća bi trebao sazvati upravo zamjenik predsjedavajuće, ali Ljubijankić kaže da nije sada razmišljao o tome i da će najvjerovatnije podnijeti ostavku.

Na pitanje ko će onda sazvati sjednicu, odgovorio je da ima mogućnost da je zatraži deset vijećnika.

Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše, kazao je da sada čekaju da kandidat koji treba doći umjesto Mušedinović dobije certifikat, a radi se o Rasimu Keseroviću iz SDA.

- Nakon toga bi deset vijećnika uputilo inicijativu da se zakaže sjednica Općinskog vijeća – dodao je Veladžić.

Rekao je i da, ako Laburisti i mogu napraviti novu većinu, neka to urade jer je važno da Općinsko vijeće funkcionira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.