open-navfaktor-logo
search
Netransparentnost
Veći broj institucija BiH nije u zakonskom roku objavio plan nabavki, izgovori su različiti, a krivac uvijek neko drugi
Veći broj institucija Bosne i Hercegovine nije ispoštovao zakonsku obavezu objave plana javnih nabavki u roku od 30 dana od usvajanja budžeta, a budžet institucija BiH usvojen je i objavljen 31. marta.
24.07.2023. u 08:00
get url
text

VEZANI TEKST - Za službena vozila institucija BiH godišnje se izdvoji od 50 do 100 miliona KM

Obaveza objave plana na Portalu javnih nabavki propisana je Zakonom o javnim nabavkama. Na ovo pažnju skreću i revizori u nekim svojim izvještajima. 

Na pitanje zastupnice u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Mire Pekić zašto nisu postupili u skladu sa zakonom i kada misle objaviti plan javnih nabavki, odgovore je nedavno poslalo 17 institucija. Među njima je i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Izgovori i obrazloženja institucija za nepoštivanje propisa su različiti.

Dio institucija požalilo se na tehničke probleme sa aplikacijom. Tako je, između ostalih, Služba za poslove sa strancima odgovorila da su nekoliko puta, kada su naišli na ove poteškoće, kontaktirali Agenciju za javne nabavke koja je odgovorila da radi na otklanjanju problema.

Interesantan je odgovor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA). Oni su svoj plan javnih nabavki postavili na svoju web stranicu, a nakon što su dobili zastupničko pitanje uočili su da "tehničkom greškom plan, koji je u potpunosti unesen u sistem, nije objavljen".

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kasnila je sa ispunjenjem ove obaveze zbog nedostatka kadrova.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kašnjenje je pravdala imenovanjem komisije za javne nabavke goriva i usluga lektorisanja.

Odbor državne službe za žalbe odgovorio je samo da su svoj plan javnih nabavki objavili 18. maja, a nisu obrazložili zašto to nisu učinili u zakonskom roku, a i Institucija ombudsmena za ljudska prava samo je odgovorila da su plan objavili čim su ga usvojili.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je navelo da su nakon usvajanja budžeta radili na pribavljanju saglasnosti Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, koja je stigla u maju.

- U proteklom periodu provedene su interne procedure na usaglašavanju i sačinjavanju plana i on će biti objavljen na Portalu javnih nabavki – dodaje se u odgovoru MVP-a.

Ministarstvo finansija i trezora BiH našlo se kao "krivac" u odgovorima još nekih institucija.

Institut za nestale obavijestio je da će, nakon što sa Ministarstvom finansija i trezora BiH usaglasi namjensku strukuturu planiranih izdataka, sačiniti i potom objaviti svoj plan javnih nabavki.

VEZANI TEKST - Kroz javne nabavke dodijeljeno najmanje 5,1 milijardu KM javnog novca samo u prošloj godini

I Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine je čekala saglasnost Ministarstva finansija i trezora BiH koju je dobila tek u junu, kao i Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koja je uz to navela da im je trebalo vremena da u plan ukalkulišu sve nabavke iz većeg broja projekata za šta nisu imali precizne pokazatelje.

- Dio institucija je rekao da su imali tehničke poteškoće, znači postoje tehnički razlozi, ali je zanimljivo da su nakon mog upita svi uspjeli objaviti – prokomentirala je Pekić.

Istakla je da je zakonom preciziran rok u kojem se mora objaviti plan na Portalu javnih nabavki kako bi javne nabavke postale transparentnije i bar na jedan način spriječena korupcija.

Ipak, dodala je, pojedine institucije i dalje rade po svom, a nema organa koji će im skrenuti pažnju da nisu objavili plan niti organa koji će ih upitati kako ste nabavljali kad niste imali plan.

- Institucije i prije usvajanja budžeta znaju kakve će im biti javne nabavke. Pa budžet se usvaja na osnovu plana i onoga što dostave institucije – ukazala je Pekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.