open-navfaktor-logo
search
Veliki broj zvanica
Uoči otvaranja banjalučke džamije: Pred Arnaudiju pristižu vjernici i gosti, pojačane mjere sigurnosti
Prisutan je i predsjednik RS-a Milorad Dodik
AUTOR: B.S.
07.05.2024. u 10:46
get url
text
FOTO: B.Spasenić
Centralna manifestacija otvaranja banjalučke džamije Arnaudije, 31 godinu nakon rušenja, počinje danas u 11 sati Banjoj Luci, a pred džamiju pristiže veliki broja vjernika i gostiju. Mjere sigurnosti podignute su na viši nivo, oko džamije je veliki broj pripadnika obične policije i Žandarmerije, parkirana su i oklopna vozila.
Banjalučke ulice oko Arnaudije su zatvorene za saobraćaj, kafići u neposrednoj blizini ne rade, a u nekoliko okolnih ugostiteljskih objekata zabranjeno je točenje alkohola. Ranije je najavljeno da se očekuje prisustvo između 5.000 i 10.000 gostiju. 
Kako je najavljeno, današnjem događaju prisustvovat će i veliki broj zvanica među kojima su ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije Turske Sinan Aksu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i drugi.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović s predstavnicima Islamske zajednice u BiH
Prisutan je i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Arnaudija svoja vrata za vjernike ponovo otvara simbolično, 7. maja na Dan džamija, koji se i obilježava u sjećanje kada je na taj dan, 1993. godine, minirana zajedno sa džamijom Ferhadijom.
Arnaudija 1
FOTO:
B. Spasenić
1 od 6
left-arrowright-arrow
Počinioci do danas nisu otkriveni. Arnaudija je poznata i kao Defterdarija. Prvobitno je izgrađena 1595. godine. Prema historijskim podacima, graditelj Arnaudija džamije bio je Hasan-defterdar, ministar finansija Bosanskog pašaluka.
Ova džamija je posljednja obnovljena od 16 džamija na području Medžlisa IZ Banja Luka koje su porušene. Kamen temeljac za njenu ponovnu izgradnju postavljen je 22. aprila 2017. godine i za proteklih sedam godina rekonstruisana je u autentičnom stilu sa ugrađenim elementima stare Arnaudije.
Njena ponovna izgradnja koštala je oko šest miliona KM. Za današnju manifestaciju planiran je sadržajan program. Pozdravnu riječ dobrodošlice će uputiti hafiz Muamer ef. Okanović, glavni banjalučki imam, gradonačelnik Draško Stanivuković i drugi zvaničnici.
Potom će uslijediti govori predstavnika vakufskih direkcija Turske i Bosne i Hercegovine, te državnih zvaničnika. Porukom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića svečanost ulazi u završni dio. Nakon zajedničkog podne-namaza, kapije harema i vrata džamije će biti otvorene od 14 sati, kada će je moći posjetiti svi zainteresovani.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.