open-navfaktor-logo
search
Zastupnici komentiraju
Umjesto da Vlada FBiH položi račune šta je uradila za 100 dana, ona tek donijela program rada
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nakon gotovo 100 dana rada, ako ćemo preciznije, 96 dana, pohvalila se donošenjem Programa rada 2023-2026. godina.
03.08.2023. u 15:40
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić: Nikada nije u ovoj kombinaciji bila sastavljena Vlada FBiH, još se navikavamo jedni na druge

Rečeno je kako se radi o strateškom dokumentu na nekih 40 stranica.

Političko uhljebljavanje 

U razgovoru za Faktor federalni parlamentarci kažu kako je poražavajuće da je Vlada FBiH tek sada donijela program. Jedan od komentara je da sada trebala položiti račune za prvih 100 dana rada, a program donijeti po imenovanju.

Inače, nova Federalna vlada imenovana je 28. aprila na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

- Poražavajuća je činjenica da je "programska vlada" tek nakon 100 dana rada, usvojila Program rada i odredila strateške ciljeve. Uzimajući u obzir da je predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić izjavila da će Parlament FBiH svoj program rada usvojiti nakon što Vlada FBiH donese svoj program te da neće biti sjednica Parlamenta FBiH prije septembra, moglo bi se reći da će programska koalicija "sklepana navrat-nanos" sa primarnim ciljem da zasjedne u ministarske i direktorske fotelje, prvu godinu svoje vlasti potrošiti na "političko uhljebljavanje". Sve to preko leđa građana kojima su u predizborno vrijeme obećali reforme, velike kapitalne projekte, investicije, bolji standard, veće penzije, plaće...

Na žalost svih nas to je bilo samo predizborno obećanje to jeste prevara građana - reko je za Faktor Adnan Efendić, zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Zatražili smo komentar Amira Orlovića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Povijaju kičmu pred HDZ-om 

- Nakon formiranja Vlade FBiH na onakav način, suspenzijom Ustava na jedan dan, gdje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku o tome ko će biti vlada... Bilo je očekivano da će tek sada donijeti program rada jer su bili zauzeti raspodjelom pozicija.

VEZANI TEKST - Zildžić: Jedini rezultat nametnute Vlade kojim se Nikšić hvali su Novalićevi zakoni

Dovoljan su pokazatelj događanja sa Elektroprivredom BiH gdje je uprava smijenjena, kao na prijedlog rudara, to je smiješno. Da li će realizirati program rada, jesu li nešto kvalitetno donijeli, pokazat će se u narednom periodu. Ja mislim da će nastaviti da ispunjavaju želje partnera u vlasti i naravno ambasada i viskog predstavnika - kazao je Orlović.

Razgovarali smo i sa Fahrudinom Skopljakom zastupnikom u Zastupničkom domu FBiH.

- Bonton u demokratiji je da nakon 100 dana vlade polože račun šta su radili a nova Federalna vlada nakon 100 dana tek je usvojila program rada. Neozbiljno, ali to samo pokazuje da je ova većina disfunkcionalana i da to u principu ne funkcionira nikako i to pokazuju ove sjednice Parlamenta FBiH. Ne mogu održati normalnu sjednicu jer se okupila interesna skupina u kome stranke "Trojke" povijaju kičmu pred HDZ-om radi par nekih fotelja predstavnika stranaka i na to se sve svodi - rekao je Skopljak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.