open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Učenicima omogućen sigurniji prilaz do škole "Osman Nakaš"
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić posjetio je Osnovnu školu "Osman Nakaš", na Čengić Vili, gdje je završena izgradnja prilaza školi i parkinga, te uređen način kretanja učenika i vozila u školskom dvorištu, čime je poboljšana sigurnost učenika ove škole. U posjeti školi bio je i Mehmed Karkelja, vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.
20.10.2023. u 16:19
get url
text

Ovom prilikom direktor škole Edin Đedović uručio je načelniku Efendiću i vijećniku Karkelji zahvalnice za sve ono što su u proteklom periodu učini za učenike i nastavno osoblje ove obrazovne ustanove, za podršku, te unapređenje rada škole i sigurnosti učenika.

- Mi realiziramo projekat poboljšanja pristupa svim osnovnim školama na prostoru općine Novi Grad. Jedan od problematičnijih lokaliteta bio je kod škole "Osman Nakaš", naročito zbog vozila koja su prilazila školi. Ova škola nije imala ni jedno parking mjesto, a prilikom ovih radova izgrađen je parking za potrebe škole, ali i za druga vozila koja tu dolaze, kako bi se mogla sigurno okrenuti i izaći na saobraćajnicu. Osim toga u toku je rekonstrukcija sportske dvorane škole koja se realizira uz podršku Evropske unije, a nedavno je Općina Novi Grad implementirala i projekat postavljanja rasvjete na školskom igralištu, tako da je dosta razloga za zadovoljstvo na početku nove školske godine - izjavio je načelnik Efendić.

Edin Đedović, direktor škole istaknuo je izgradnju pristupnog puta i parkinga za školu, koje škola nije imala otkako je izgrađena 1967. godine.

- Poseban akcenat stavljam na priključak na sami parking zbog toga što on rješava sigurnost naših učenika. Mi smo se u ranijem periodu obraćali svim instancama koje su nadležne za sigurnost, ali smo uz pomoć Općine riješili taj problem tako da sada učenici mogu sigurnije dolaziti u školu i vraćati se. Ovdje imamo jedan dio parkinga namijenjenog za naše roditelje, gdje će oni prilikom preuzimanja djece moći ući u školsko dvorište, preuzeti dijete, kratko se zadržati i sigurno izaći vani, što je do sada bilo gotovo nemoguće. Drugi dio parkinga iza škole je namijenjen za naše uposlenike, što znači da smo i u samom naselju oslobodili nekoliko mjesta za parkiranje. U proteklom periodu vozila hitne pomoći nisu mogla ući u dvorište škole, ali je to sada moguće. Zahvalni smo načelniku i Općini Novi Grad koja je usmjerila sredstva u ovaj projekat - rekao je Đedović, ističući da je zahvaljujući podršci Općine u toku i izgradnja kutka za djecu, učenike nižih razreda koji ostaju u produženom boravku, gdje će se moći igrati, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Mehmed Karkelja je izrazio zadovoljstvo što je njegova inicijativa realizirana na zadovoljstvo učenika, njihovih roditelja i nastavnog osoblja. 

- Primarno je cilj ovog projekta da se poveća sigurnost i zaštita djece prilikom dolaska i povratka iz škole. Formiranjem pješačkog prelaza i zabrane saobraćaja na pješačkoj stazi, sigurnost naših učenika je dignuta na značajno veći nivo - rekao je Karkelja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.