open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
U toku sastanak Dodika sa Srbima iz entitetske i državne vlasti, prisustvuju i predstavnici Hrvata u RS-u
U Banjoj Luci je počeo sastanak predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa predstavnicima institucija RS-a, lidera stranaka i srpskih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.
13.09.2023. u 11:33
get url
text

Sastanku prisustvuju predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, entitetski premijer Radovan Višković, članica Predsjedništva Bosne i Hercegopvine Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS-a, potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić, prenosi RTRS.

Na sastanku učestvuju i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Staša Košarac, državni ministar finansija Srđan Amidžić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Anja Ljubojević, te predstavnici ostalih institucija.

Sastanak se održava u Palati RS-a, a glavna tema, prema najavama, bit će "situacija na nivou BiH i aktuelna politička situacija u RS-u".

Nakon sastanka planirana je press konferencija. 

Dodik je rekao je da je potvrđivanje optužnice u Sudu BiH, progon, te dodao da je "njegova ustavna obaveza bila da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština".

Da nije potpisao ukaze na usvojene zakone, kako je Dodik kazao kazao nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, "definitivno bi se urušio status NSRS-a i pozicija RS-a, a ovako smo je samo ojačali".

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da "SNSD pruža apsolutnu podršku instituciji predsjednika RS-a, ali i Miloradu Dodiku, kao predsjedniku RS-a i lideru te stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.