open-navfaktor-logo
search
Hitne mjere
 U Olovu poplavljeni stambeni objekti i poljoprivredna dobra, oštećena većina putnih komunikacija
Zbog povišenog vodostaja, najave veće količine padavina i stanja na terenu na području općine Olovo donesena je odluka o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava.
23.06.2020. u 10:44
get url
text

Prema podacima Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, poplavljeno je pet stambenih objekata od toga je u dva objekta voda zahvatila stambeni dio. Tri porodice su preselile na više nivoe.

- Većina putnih komunikacija je oštećeno najviše su stradali makadamski putevi, oštećene su i obaloutvrde na rijekama Stupčanici (Olovske Luke i Karagino Polje) i Krivaji (Solun), poplavljeno je 11 plastenika i velike površine poljoprivrednih kultura - saopćeno je iz Civilne zaštite.

Ekipe Civilne zaštite provodile su hitne mjere: čišćenje propusta mostova kanala, pojačavanje obaloutvrda, iznošenje stvari iz poplavljenih i nepoplavljenih objekata, pratila je stanje na terenu. Niko nije povrijeđen. Jedna mašina je oštećena prilikom izvođenja radova. Svi stanovnici Općine poduzimali su mjere na samozaštiti svoje imovine i javnih dobara.

Usljed obilnih padavina u zadnja dva dana vodostaj svih rijeka na području općine Zavidovići je dosta visok. Za sada je vodostaj rijeka Bosna i Gostović zadovoljavajući i trenutno ne prijeti opasnost od izlijevanja. Rijeka Krivaja se tokom jučerašnjeg dana na više lokacija izlila iz korita, prije svega u Ribnici, Vozućoj i Breziku, kojom prilikom nije zabilježena veća šteta. Iako je tokom noći i u jutarnjim satima zabilježen blagi pad vodostaja rijeke Krivaje jutro je donijelo nove jače padavine koje mogu ponovo uzrokovati porast vodostaja.

Povećan je vodostaj na svim vodotocima na području općine Vareš. Također u MZ Dabravine u naselju Luke, došlo je do pokretanja klizišta, koje je bilo aktivirano i ranijih godina. Usljed obilnih kišnih padavina došlo je do povećanog vodostaja rijeke Stavnje na području općine Breza. Vodostaj stagnira od juče u 16 sati. Rijeka nije izlila nigdje iz korita, a ostalih dojava nije bilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.