open-navfaktor-logo
search
Inicijativa građanki/na
U Mostaru danas protesti zbog femicida u Gradačcu
Inicijativa građanki/na Mostara najoštrije osuđuje femicid počinjen u Gradačcu, nakon što je Nermin Sulejmanović danas u tom gradu ubio svoju ženu i još dvije osobe.
11.08.2023. u 14:07
get url
text

Pozivaju nadležne organe da postupe u skladu s Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u Bosni i Hercegovini pristupe ozbiljno.

- Muškarac iz Gradačca na društvenoj mreži Instagram objavio je video uznemirujućeg sadržaja, navodeći javnosti da će uživo vidjeti ubistvo. Nakon toga se na snimku vidi kako ispaljuje metak u čelo ženi koja je teško pretučena. Kao i za većinu stvari u Bosni i Hercegovini, nešto dobije pažnju tek onda kad je "šteta već počinjena"! Svjedoci smo da glas naroda često ne načini nikakve promjene, ali složit ćemo se da je femicid nešto što sve više uzima maha i kao takvo neophodno je više govoriti i pisati o njemu - naveli su iz Inicijative, dodajući da je femicid u našoj zemlji stvarnost i iz godine u godine sve češće se dešava.

Inicijativa građanki/na Mostara smatra da "nijedna više" žena ne smije biti žrtva femicida. Inicijativa postavlja pitanje koliko još žena, koliko još žrtava, dok se femicid ne uvede kao zasebno krivično djelo i, kao takvo, adekvatno kazni počinitelje?

Žena ostala nezaštićena

Pozivaju sve nevladine organizacije u Mostaru, građane i građanke da im se pridruže na Španskom trgu u Mostaru na mirnom okupljanju danas u 15 sati.

- Zajedno podignimo glas i borimo se protiv femicida! - poručili su.

Udruženja NERA, Most, Dignitet, JaBiHEU, Inicijativa građanki i građana Mostara, Univerzum, Cure, Vrba, Žene za žene International pozivaju javnost i nadležne organe gonjenja da razmotre sve aspekte femicida, odnosno kako je informacija o prijavi dospjela do počinitelja i zašto odgovarajuće mjere zaštite nisu bile preduzete. Očigledno je, navode, da postoje propusti u sistemu koji su doveli do ovog tragičnog ishoda.

- K... jedna, što si me prijavila, hajde sad reci... Zato što sam se bojala, kaže ona lica izobličenog od batina i mučenja. Pucanj.

Užasna tragedija koja se desila u Gradačcu, femicid i niz ubistava, pokrenuo je jedan bahati čovjek kriminalne prošlosti. Maltretirana očigledno i ranije, žena ga je prijavila. Kako je on to saznao? Ko je to njemu rekao? Zašto niko nije reagovao? Zašto je niko nije zaštitio? O ovome će se vjerovatno narednih dana govoriti u javnom prostoru, akademskim, policijskim, tužilačkim krugovima. Ali sama činjenica da je žena ostala nezaštićena i da je prije smrti bila užasno mučena, neće nestati - navode iz navedenih udruženja.

Kako je počinitelj saznao za prijavu?

Pozivaju nadležno Tužilaštvo TK da istraži i obavijesti javnost o tome:

1.       Kako je došlo do curenja informacija i kako je počinitelj saznao za prijavu?

2.       Zašto nije bilo odgovarajuće reakcije na prijavu posebno s obzirom na kriminalnu prošlost počinitelja

3.       Ko su odgovorni za propuste u zaštiti žrtve?

Također zahtijevaju da se transparentno obavijesti javnost i edukuje o tome:

Kako reagovati na slučajeve prijavljenog nasilja?

Kako se nositi sa slučajevima nasilja koji su već eskalirali?

- Odgovornost leži na više strana - od institucija koje pružaju zaštitu do društva u cjelini. Važno je da se slučajevi ovakvih tragedija ozbiljno istraže i da se prestane prebacivati loptica u drugi okvir nadležnosti. Zaustavimo femicid! Molimo građane i građanke da ne dijele snimke koji su jako uznemirujućeg sadržaja i tako poštede rodbinu i prijatelje ubijenih - naveli su u saopćenju iz navedenih udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.