open-navfaktor-logo
search
Pilav saopćila podatke
U Kantonu Sarajevo testirano 2.169 osoba, 110 zaraženih koronavirusom
U posljednjih 24 sata broj testiranih osoba u Kantonu Sarajevo je 58, od čega su četiri pozitivna, a od toga tri retestirana. Još jedna osoba preminula je jutros od zaraze koronavirusom, tako da je ukupno do sada u KS preminulo pet osoba.
20.04.2020. u 13:22
get url
text

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav kazala je da je hospitalizirano 14 pacijenata u izolatoriju na Podhrastvima.  

- Od 30. januara do 19. aprila testirano je ukupno 2.169 osoba, pozitvnih je 110, od čega 11 retestiranih. Izliječeno je 15 osoba, tri osobe strana državljana koji su izliječeni izmješteni su u zemlje iz kojih dolaze – navela je Pilav.

Kada je riječ o povećanom obimu testiranja, istakla je da se kao i do sada primarno testiraju osobe koje imaju simptome. Istakla je da je jutros u Opću bolnicu smještena štićenica Gerontološkog centra u Sarajevu, koja je pozitivna na COVID-19, te da nema težu kliničku sliku. Napomenula je da je danas počelo testiranje svih uposlenika ovog centra u Nedžarićima. 

- U skladu sa preporukama WHO-a krećemo povećanim obimom testiranja, ali po prioritetima. Prvo oni sa simptomima, onda oni koji su u češćem kontaktu sa oboljelima, zdravstveni radnici, njegovatelji u državnim i privatnim domovima za stare, ljudi iz javnih službi, da se vidi koliko virus cirkuliše - pojasnila je ona.  

Kada je riječ o bh. državljanima koji su došli iz Švedske i smješteni su u karantin na Bjelavama, Pilav je zamolila za razumijevanje jer se radi o provođenju naredbe koju je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva.

- To je obavezni karantin od 14 do 28 dana. Među njima su tri osobe pozitivne na koronavirus i nalaze se u izolaciji pod punim epidemiološkim nadzorom - navela je Pilav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.