open-navfaktor-logo
search
Stigao odgovor
Tvrde da su nepristrasni: Vojnik EUFOR-a bio na obilježavanju dana RS-a "po zadatku"
Vojnik EUFOR-a bio je "na zadatku i misiji i dio je EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom", rekli iz Mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
11.01.2024. u 13:51
get url
text
Vojnik EUFOR, općina Milići, 9. januar
Vojnik EUFOR, općina Milići, 9. januar

VEZANI TEKST - Salkić podijelio fotografiju: EUFOR na obilježavanju neustavnog dana RS-a u Milićima

Odgovor je to na objavljenu fotografiju pripadnika Misije koji je prisustvovao obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske u općini Milići, na istoku zemlje.

- Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna dešavanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je posmatra - kažu iz EUFOR-a za RSE.

Na fotografiji koju je objavila administracija Općine Milići vidi se muškarac u EUFOR-ovoj uniformi sa svijećom u ruci, uz informaciju da je riječ o "služenju parastosa poginulim borcima u Spomen-sobi i u Milićima", čime je "obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske".

Upravo iz prostorije u kojoj je služen parastos je objavljena fotografija na kojoj se vidi vojnik EUFOR-a koji drži svijeću. 

Načelnik Općine Milići Marko Savić za Radio Slobodna Evropa kaže da ne vidi ništa sporno u prisustvu pripadnika EUFOR-a.

- On je ispratio kompletan protokol koji smo imali u spomen-sobi, pa onda i polaganje vijenaca. On se pozdravio, nisam ni pitao ko je, vidio sam da je vojnik EUFOR-a. Šta da je i bio na obilježavanju i odao počast žrtvama, kakve to veze ima - kaže za RSE Savić.

Iz EUFOR-a za Radio Slobodna Evropa kažu kako su posvećeni nepristrasnosti i svim građanima Bosne i Hercegovine, te da doprinose sigurnom i stabilnom okruženju.

Zadatak i misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini je da štiti Ustav Bosne i Hercegovine, ali i da građanima te zemlje osigura mir i stabilnost. Trenutno je u BiH više od 1.100 vojnika EUFOR-a.

Prisustvo vojnika EUFOR-a osudio je Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

- Oni koji bi trebali da štite Dejtonski sporazum, a njegov sastavni dio je Ustav Bosne i Hercegovine, i njegove odluke, oni prisustvuju obilježavanju 9. januara kao dana RS, suprotno odluci Ustavnog suda. EUFOR na skupu u Milićima - napisao je on na Twitteru (X).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.