open-navfaktor-logo
search
Oduševljeni šarmom grada
Turisti u Sarajevu: Osmanski i evropski dio se tako lijepo uklapaju
Ulice Sarajeva, kao i svake godine u ljetnom periodu, prepune su turista iz svih dijelova svijeta, a posebno je "preplavljen" stari dio grada, Baščaršija i živopisne uličice rezervisane samo za pješake u okolini Begove džamije.
15.07.2023. u 16:39
get url
text

Turisti s kojim je ekipa Faktora imala priliku da razgovara kazali su da uživaju u bh. prijestolnici koja ih je svojim šarmom osvojila na prvu. 

- Prvi put dolazimo pješke u grad, a kroz grad smo prolazili ranije. Zapravo, pošto smo bili na skijanju, prošli smo autom kroz grad. Prvi put ćemo upoznati kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva. Tek smo stigli. Želimo vidjeti Baščaršiju, želimo da vidimo kakva je arhitektura, kakvi su ljudi, sve prodavnice. Zanimljivo je da je već u ranim jutarnjim satima puno ljudi. Imamo u planu vidjeti bosanske piramide u Visokom i onda se vraćamo nazad. Ako nam se svidi, ponovo ćemo doći i obići druga mjesta - kazala je Auriane iz Francuske.

{$galerijaFotografija}

Oyku Tezel Bayraktaoglu iz Istanbula prvi put je došla u Sarajevo, a u društvu sa njom je njena majka Hasene, kojoj je to druga posjeta bh. prijestolnici. 

- Uživamo ovdje. Interesantno je mjesto. Nešto između osmanskog perioda i evropskog. Mislim da izgledaju lijepo zajedno, fino se uklapaju. Sviđa mi se što sam vidjela. Osjećam se kao da sam kod kuće, a istovremeno kao da sam negdje u Evropi - kaže Oyku.

Govorimo joj da Sarajevo često nazivaju malim Istanbulom, na što odgovara da je upravo to i doživjela.

- Na Baščaršiji da, apsolutno je taj osjećaj, istanbulska atmosfera. Podsjeća na Grand bazar i ostale dijelove Istanbula. Planiramo posjetiti Mostar, bit ćemo ovdje samo tri dana, a nakon toga ćemo posjetiti Blagaj - ističe Oyku.

Jeste li pili vodu s Baščaršije da se opet vratite?

- Čim sam došla ovdje, pomislila sam da bih mogla ponovo posjetiti ovo mjesto. Tu je samo nekoliko gradova koje sam vidjela, a da sam isto to pomislila. Sarajevo je jedno od tih mjesta gdje se želim vratiti - zaključila je Oyku.

Na Baščaršiji smo sreli i grupu mladih djevojaka iz Amerike, ali osim što su nas rado pozdravile, nisu bile raspoložene da stanu ispred kamere. Kako god, stari dio grada vrvi od stranaca, a ako malo pažljivije poslušate, čut ćete skoro sve svjetske jezike na tako malom prostoru. 

_DSC6216.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.