open-navfaktor-logo
search
Burno u NSRS
Trivić poručila Dodiku: Umjesto nama, recite sve što imate Đukanoviću u lice
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas u uvodnom izlaganju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS da posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH, koja je bila planirana za 2. i 3. mart, treba da se odloži do "smirivanja situacije u Crnoj Gori".
26.02.2020. u 18:07
get url
text

Dodik je ocijenio da zbog "ugrožavanja srpskih nacionalnih prava", nije najbolji trenutak za Đukanovićevu posjetu.

- Moja želja je bila da se posjeta odgodi i da se ne dešava u jeku krize koja je uzrokovana ugrožavanjem prava Srpske pravoslavne crkve i naroda kojem i sam pripadam – kazao je Dodik.

Kazao je da je predsjednik Crne Gore imao priliku da ranije posjeti BiH, ali do to nije učinio.

- Nisam bio protiv posjete nego protiv posjete u ovom trenutku, jer se Crna Gora suočava sa ozbiljnim izazovima – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti usmjeren protiv SPC.

- Očigledno da je smišljeno da se zakonom atakuje na imovinu SPC i tako, a kao što je i sam predsjednik Crne Gore rekao stranim centrima moći, zaokružni državni projekat Crne Gore – dodao je Dodik.

Dodik je pozvao zastupnike da većinom glasova podrže njegov stav koji je iznio u Predsjedništvu BIH i da se tako "solidarišu sa srpskim narodom i SPC u Crnoj Gori", te naglasio kako "ne želi polemiku".

- Bilo bi dobro da ovakve odluke, koje se povuku kao vitalni nacionalni interes zbog preglasavanja, ne budu predmet turbulencija u NSRS – kazao je Dodik.

Tokom govora se osvrnuo i na današnji prijedlog o smjeni Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te dodao kako su se SDS i PDP solidarisali sa bošnjačkim političkim partijama.

- Svakom je jasno u BiH, pa i SDS-u i PDP-u, da Zakon o smjeni VSTV-a neće dobiti snagu u Domu naroda PSBiH – dodao je.

Govoreći o drugoj odluci koja je danas pred zastupnicima NSRS, Dodik je kazao da Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) također ugrožava vitalni nacionalni interes RS.

- Mislim da je ta odluka štetna za čitavu BiH. BiH ne može da istrpi ovaj priliv migranata, preko 3000 na mjesečnom nivou, a govori se i o dalekom većem broju. Očigledno je da će ta stvar eskalirati. BiH nije učestvovala u stvaranju migrantske krize i ne treba da ima posljedice – kazao je Dodik.

Rekao je i da je prethodni saziv Vijeća ministara BiH odlučio da "manjkav sporazum" dostave Predsjedništvu BiH.

- Ne možemo da prihvatimo da MUPRS ne bude uključen, a nije bio. Prethodna struktura je izmanipulisala EU i ugrozili su vitalni interes RS. Tražili smo stav naše policije i dobili negativan stav – rekao je Dodik.

Zatražio je da se u tom pogledu pošalje poruka da je "RS spremna da razgovara ali uz jasne garancije zaštite njenih interesa".

Zastupnicima se obratio i šef srpskog Kluba u PSBiH Nenad Stevandić koji je kazao da u Crnoj Gori vlada "totalitarni mrak".

Na početku rasprave, zastupnik PDP-a Jelena Trivić je  Dodiku poručila da je licemjeran, te da je umjesto u NSRS, sve što je rekao mogao reći Đukanoviću u lice.

- Ali ne znate na kakvu ćete reakciju naići jer ste imali veze i zalagali se za nezavisnost Crne Gore – poručila je Trivić.

Upitala ga je i šta je sa "Sretenjskom deklaracijom" o zaštiti položaja Srba u regionu koju je također najavljivao.

- Toliko ste stvari najavili i od toliko odustali, da to čovjek više ne može da nabroji. Vi miješate pojam jedinstva i jednoumlja – rekla je Trivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.