open-navfaktor-logo
search
Nakon žalbi stanara
Terović: Između sarajevske pijace Kvadrant i zgrada izgradit će se požarni put
Povodom jučerašnje najave uprave preduzeća KJPK Tržnice-Pijace da se što prije ponovo otvori pijaca Kvadrant, koja je izgorjela u požaru u sarajevskom naselju Otoka, oglasili su se stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića, koji su pokrenuli peticiju u kojoj zahtijevaju od nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo da po hitnom postupku izmjeste pijacu izvan lokacije Otoka.
20.11.2023. u 12:22
get url
text
Pijaca Kvadrant
Pijaca Kvadrant

VEZANI TEKST - Oglasili se stanari koji su pretrpjeli štetu: Neprihvatljivo je da pijaca Kvadrant počne raditi, još nije utvrđen uzrok požara

Peticiju je potpisao veliki broj stanara i bit će predata svim nivoima vlasti, a šta o tome kaže direktor Tržnice-Pijace Jasmin Terović?

- Razumijem i probleme građana koji su kupili stanove u zgradama do pijace. Zato ćemo u dogovoru sa stanarima i nadležnim u Kantonu Sarajevo nastojati naći bolje rješenje pijace nego je to bilo do sada. Pijaca se na Otoci nalazi od 1998. godine, a zgrada je izgrađena uz samu pijacu 2019. godine. Trebalo je voditi računa da se prilikom izgradnje zgrade napravi neki koridor, odnosno požarni put u cilju zaštite i građana i pijace, ali to nije urađeno – pojašnjava Terović.

Kada se ponovo otvori pijaca na istom mjestu u naselju Otoka, neće isto izgledati kao prije požara.

- Normalno je da pijace budu u naseljenim mjestima. Tako je u cijelom svijetu, pa što ne bi bilo i kod nas. Treba ispoštovati i zahtjeve stanovnika zgrade uz pijacu, ali se mora voditi računa i o ljudima koji zarađuju svoju koru hljeba na ovoj pijaci. Trenutno radimo novi projekat izgleda pijace i kada bude urađen, sastat ćemo se sa stanarima zgrade koja se nalazi uz pijacu i pokušati doći do zajedničkog rješenja. I mi mislimo da pijacu jednim dijelom treba odvojiti od zgrade, kako je zakonom to i propisano. To znači da će se smanjiti prodajni prostor pijace, a to će uraditi projektant i čekamo idejno rješenje da se završi tokom ove sedmice. Pijaca će biti smanjena i zbog izgradnje kružnog toka koji će se širiti na ovom mjestu. Ne znam kada će ponovo pijaca proraditi jer treba još mnogo poslova završiti nakon izrade idejnog reješenja – ističe Terović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.