open-navfaktor-logo
search
Slijedi novi termin
Tahirbegović: Garaža kod Hitne bit će otvorena nakon što Vodovod i kanalizacija otkloni kvar
Novi termin za svečano otvaranje javne garaže kod sarajevske Hitne pomoći usaglašava se između JP ONSA i Općine Novo Sarajevo, a znat će se kada bude otklonjen kvar zbog čega je najavljeno pa obustavljeno otvaranje garaže čija izgradnja je trebala biti završena za tri mjeseca, a još nije otvorena nakon tri godine od početka gradnje.
03.10.2023. u 07:50
get url
text
Garaža kod Hitne
Garaža kod Hitne

VEZANI TEKST - Garaža kod Hitne neće biti otvorena: Protivpožarni sistem nije u funkciji jer je ventil ostao ispod asfalta

- KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je 23. decembra 2021. godine izvršio izradu priključaka na vodovodnu mrežu objekta garaže na području općine Novo Sarajevo kod Hitne pomoći. Potrošač je registrovan u našoj bazi potrošača. Nakon što našem preduzeću iz Općine Novo Sarajevo upute zahtjev za osposobljavanje uličnog ventila naše ekipe mogu završiti radove u toku jednog dana – kazali su nam u Vodovodu i kanalizaciji.

Anel Tahirbegović, direktor JP ONSA, kaže da su u stalnom kontaktu sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo da bi što prije riješili problem.

- Poznato mi je da Vodovod i kanalizacija mogu otkloniti kvar u roku nekoliko sati. Novi termin za otvaranje garaže će biti kada dobijemo potvrdu od Vodovoda i kanalizacije da je kvar otklonjen i tada ćemo u dogovoru sa Općinom Novo Sarajevo, čije smo preduzeće, utvrditi datum otvaranja garaže – izjavio je Tahirbegović.

Prema informacijama Vodovoda i kanalizacije, koji je na poziv Općine Novo Sarajevo utvrdio da su u šahtu trebala biti dva funkcionalna priključka, jedan za sanitarnu mrežu, drugi za protivpožarni sistem. Međutim, zatečeno je prespajanje priključka vodom protivpožarnih sistema na priključak sanitarne mreže, zbog toga što je nakon asfaltiranja kružnog toka ostao dostupan samo jedan od postojeća dva ventila (drugi je ostao ispod asfalta). Na ovaj način je onemogućeno stavljanje u funkciju protivpožarnih sistema, a samim tim i puštanje garaže u rad.

Općina Novo Sarajevo za ovaj propust optužila je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je implementirao ovaj zajednički projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo, ističući u saopćenju "da je Zavod Općini predao objekat garaže G3 kao funkcionalan i sa pravomoćnim odobrenjem za upotrebu, te ostaje nejasno kako je izvršen tehnički prijem objekta, odnosno kako na vrijeme nije uočen navedeni propust".

Ista pitanja i mi smo uputili u Zavod za izgradnju KS, nakon što je 28. septembra odgođeno otvaranje garaže i pored još nekoliko telefonskih poziva nisu odgovorili ko je kriv zbog spomenutog propusta.  

Izgradnja podzemne garaže kod sarajevske Hitne pomoći počela je u augustu 2020. godine. To je zajednički projekat Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS. Nastavljen je u vrijeme mandata bivšeg premijera KS Edina Forte, a sada je u nadležnosti novog kantonalnog premijera Nihada Uka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.