open-navfaktor-logo
search
Na dan rušenja
Svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja
Mina
20.03.2024. u 14:04
get url
text
FOTO: Mina
Arnaudija, posljednja obnovljena banjalučka džamija, bit će svečano otvorena 7. maja ove godine, na dan njenog rušenja i Dan džamija.
Odluka je potvrđena na današnjoj prvoj sjednici Organizacionog odbora za svečano otvorenje Arnaudija džamije, održanoj u Sarajevu.
- Sjednica je bila usmjerena u pravcu formiranja operativnih timova, koji će, svako u svom resoru i segmentu, pripremiti program otvaranja i svu drugu podršku koja je potrebna da se ova aktivnost provede na najvišem nivou, kako to ova džamija zaslužuje. Očekujemo i da će naši mediji pratiti aktivnosti Organizacionog odbora, kao što su se i do sada interesirali kada će Arnaudija biti vraćena svojoj osnovnoj namjeni. Rijaset je prihvatio odluku Organizacionog odbora da otvorenje bude 7. maja, na dan njenog rušenja - izjavio je Ismail ef. Smajlović, muftija banjalučki i predsjednik Organizacionog odbora.
Ismir Husedžinović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, naglasio je da je otvorenje Arnaudije velika radost za Banjalučane.
- Arnaudija džamija srušena je 7. maja 1993. godine, i hvala Bogu bit će otvorena 7. maja, što će biti velika radost za sve Banjalučane, za sve ljude dobre volje, koji su očekivali i koji su se dugi niz godina raspitivali zašto još ne otvaramo Arnaudiju. Ona je zadnja džamija, od 16 porušenih u Banjoj Luci, koja je konačno završena i možemo je otvoriti da bude od koristi svim njenim vjernicima, a kako vjernicima tako i drugim ljudima koji poštuju vjeru, historiju Banje Luke jer je ona historijski spomenik ovog grada, kao što je to i naša Ferhadija - kazao je on.
Jedan od potpisnika Ferhat-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija.
Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.
Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.