open-navfaktor-logo
search
Poražavajući podaci 
Svaka treća žena u BiH je bila žrtva nasilja u nekom momentu svog života, samo pet posto ih prijavi
Svaka treća žena u BiH je bila žrtva nasilja u nekom momentu svog života, a samo mali broj oko pet posto prijavi nasilje, istakla je Ajša Adrović-Bešlagić, program menadžerica u Delegaciji EU u BiH, na današnjem skupu o femicidu održanom u Sarajevu.
14.09.2023. u 20:10
get url
text
Sa skupa o femicidu
Sa skupa o femicidu

VEZANI TEKST - Poražavajući podaci: U zadnje posljednje godine u BiH ubijeno 19 žena

- Žene doživljavaju nasilje svugdje i nigdje nisu sigurne, čak ni u svojim domovima. Nasilje se dešava na poslu, u školi, na fakultetu. Žene su sve češće žrtve nasilja na internetu. Posebno je zabrinjavajuća banalizacija seksističkog govora mržnje ne samo na internetu nego i u javnom diskursu. Nulti nivo tolerancije na nasilje nad ženama je neophodan - dodala je ona.

Skupu pod nazivom "Unapređenje pravne i društvene matrice za sprječavanje femicida i rodno zasnovanog nasilja u BiH" prisustvovalo je više od stotinu učesnika, predstavnika organizacija civilnog društva, ministarstava, pravosuđa, policijskih agencija, centara za socijalni rad, akademske zajednice, stručnjaka iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Organizirala su ga udruženja "JaBiHEU" i "Dignitet" u okviru istoimenog projekta kojeg finansira Evropska unija.

Kako je saopćeno, predstavljena studija "Unapređenje pravne i društvene matrice za sprječavanje femicida i rodno zasnovanog nasilja u BiH" identificirala je jednu od ključnih prepreka za adekvatan rad na prevenciji femicida, a to je prikupljanje relevantnih, rodno razvrstanih podataka.

Rečeno je da je kreiranje politika utemeljenih na dokazima, na sistemskom i primjerenom prikupljanju podataka, ključna komponenta za učinkovitu prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Jedinstven sistem prikupljanja podataka u BiH još ne postoji.

- Osim toga, studija je skromni akademski doprinos ovoj problematici u kojoj su po prvi put obznanjeni empirijski rezultati istraživanja koji u fokus stavljaju femicid kao namjerno ubistvo žene, ali i ponuđen pregled komparativnih rješenja u vezi sa njegovim inkriminiranjem u krivičnim zakonima. Poseban segment studije odnosi se na ponuđena rješenja vezana za evidentiranje i praćenje fenomenologije femicida u cilju njegove uspješne prevencije - istakao je jedan od autora studije Denis Pajić.

VEZANI TEKST - Mogu li se ubistva žena iz mržnje strožije kažnjavati u BiH

Tokom diskusije o institucionalnom odgovoru na femicid i nasilje nad ženama istaknuta je uloga Akcionog plana za provedbu GREVIO preporuka i Preporuka Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope u kojem bi trebali uzeti učešće sva resorna ministarstva i institucije, ali i drugi subjekti zaštite i prevencije kao što su nevladine organizacije, akademska zajednica i mediji.

- U Planu su jasno pobrojane mjere i radnje koje je potrebno poduzeti kako u kratkoročnom periodu, odnosno hitno, tako i dugoročno na daljnjem razvoju sistema prevencije, zaštite i podrške žrtvama, efikasnom procesuiranju počinilaca i koordiniranoj politici u ovoj oblasti - izjavio je, tokom diskusije, Joško Mandić iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Gorica Ivić iz Fondacije Udružene žene Banja Luka kazala je da se žene suočavaju s velikim izazovima u ostvarivanju svojih prava kada prijave nasilje i kada uđu u sistem podrške, ali je istakla da se u posljednje vrijeme dosta se uradilo da se Krivični zakon u RS-u uskladi sa odredbama Istanbulske konvencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.