open-navfaktor-logo
search
Iznijet će zahtjeve
Sutra u Mostaru protestni skup: Zaustavimo femicid
Inicijativa građanki/na Mostara organizira mirni protestni skup u ponedjeljak u 18 sati na Španskom trgu u Mostaru.
13.08.2023. u 20:37
get url
text

Mirnim protestima nastoje, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama, ali i iznjeti zahtjeve upućene svim nosiocima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom tako i na državnom nivou.

- Zahtjevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a sve  nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.

Zahtjevamo uvođenje pravne definicije femicida,  uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole. 

Zahtjevamo i dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu - naveli su.

Femicid u našoj zemlji je stvarnost, dodaju, i iz godine u godine sve češće se, kao takvo, ne može i ne bi trebalo zanemarivati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.