open-navfaktor-logo
search
Zasjedanje MMF-a
Susret Heleza i Bo Li: Moguć novi aranžman sa MMF-om, BiH mora jačati finansijsku disciplinu
16.04.2023. u 09:56
get url
text
MMF sastanak, Zukan Helez
MMF sastanak, Zukan Helez

U okviru Proljetnog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke (SB), ministar odbrane BiH Zukan Helez se tokom posljednjeg dana službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao sa zamjenikom upravnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Li.

Na sastanku se razgovaralo o ekonomskim trendovima u našoj zemlji i o očekivanoj stopi ekonomskog rasta za naredni period, koji bi trebao biti prilično izjednačen sa projekcijama koje su iznijele i ostale zemlje regiona.

Li je pohvalio otpornost koju je ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala tokom pandemije, kao i u vrijeme hiperinflacije izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu. Međutim, on je isto tako ukazao na značajne rizike, te je sugerisao na jačanje fiskalne discipline, stabilnost finansijskog sektora i valutnog odbora i ubrzano proviođenje strukturalnih reformi, posebno u oblasti restruktuiranja preduzeća u državnom vlasništvu.

Na kraju, izražena je obostrana spremnost da timovi BiH i MMF rade na stvaranju pretpostavki za zaključenje novog aranžmana sa MMF-om.

Ministar Helez se zahvalio na podršci koju je MMF pružio Bosni i Hercegovini, kako finansijskoj tako i u pogledu jačanja institucija na svim nivoima.

Na sastanku su, pored ministra Heleza, bili prisutni guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović te predstavnici ambasade BiH u Vašingtonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.