open-navfaktor-logo
search
Predmet "Profit"
Suđenje Blekiću i ostalima: Unioninvest od BH Airlinesa zakupio čarter-let za svadbu
U nastavku suđenja u predmetu "Profit" za nezakonito stjecanje oko 30 miliona maraka, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu potvrdio je da je 2010. bio sklopljen ugovor o zakupu čarter-leta između BH Airlinesa i Unioninvesta.
06.09.2023. u 14:50
get url
text

Amir Jažić kazao je da je bio v.d. direktora BH Airlinesa kada je sklopljen ugovor o zakupu čarter-leta na relaciji Sarajevo – Ankara – Sarajevo. On je rekao da je o ugovoru pregovarao direktor prodajne službe. Jažić je kazao da njega po tom pitanju nije kontaktirao Zijad Blekić.

- Čuo sam da je gospodin zvao nekoga iz naše službe, vjerovatno zbog leta - rekao je svjedok i dodao da je čuo da je u pitanju bila neka svadba.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusfranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Svjedok Hajrudin Kunalić kazao je da je bio stečajni upravnik za brokersku kuću Eurohaus. Rekao je da je vidio da nije bilo završnog računa za 2016. godinu te da je bilo za naplatiti 135.000 dividendi. Konstatovao je da je bilo i neizmirenih pozajmica.

- Iz bruto bilansa je bilo vidljivo da ima pozajmica. Sve su iz 2013, one su bile u zastari - kazao je Kunalić.

Potvrdio je da je dug za odobrene pozajmice bio 752.000 maraka, a da su među dužnicima bile firme Vranica i Zdravlje. Svjedok je rekao da je vidio da je bila data pozajmica Zijadu Blekiću kao fizičkom licu i da je ona bila vraćena.

Kunalić je kazao da je stečajni postupak u Eurohausu zaključen 2021. a da je subjekt brisan u aprilu 2022. godine.

Na poziv Kantonalnog tužilaštva svjedočio je i Ognjen Samardžić, koji je 2008. radio u upravi FIMA banke i bio na poziciji direktora sektora za poslove sa stanovništvom.

On je naveo da su među klijentima banke bili Unioninvest, Vranica i Vradis. Rekao je da je rukovodilac u sektoru korporativnog poslovanja banke bio Alen Murguz, a direktor banke Edin Muftić. Svjedok je naveo da je, radeći u bankama, upoznao Zijada Blekića i Edina Dizdara, koji su bili iz Eurohausa.

- Dolazili su, išli su kod Murguza i Muftića - kazao je Kunalić.

Na pitanje branioca Kadrije Kolića, svjedok je rekao da nije neuobičajeno da predstavnici firmi dolaze na sastanke u banku i da mu nije poznato da su bile neke kriminalne aktivnosti.

Murguz i Muftić bili su optuženi u ovom predmetu, a ranije su priznali krivicu i osuđeni na po godinu zatvora.

Na suđenju je okončano unakrsno ispitivanje svjedoka Tarika Kurbegovića, sadašnjeg direktora Sarajevske berze. Branilac Kolić ispitivao ga je o pravilima berzanskog poslovanja i prometovanju dionica. Kurbegović je kazao da je dionicama Unioninvesta trgovao veći broj brokerskih kuća.

Kurbegović, koji je ranije rekao da je na poziv Blekića radio u Vranici nekoliko mjeseci, braniocu je kazao da nema saznanja o nedopuštenim aktivnostima iz tog perioda.

Suđenje se nastavlja 13. septembra, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.