open-navfaktor-logo
search
Apelaciono odjeljenje
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio oslobađajuću presudu za zločine u Hrasnici
Žalba Tužilaštva BiH odbijena kao neosnovana
BIRN
11.03.2024. u 13:35
get url
text
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu kojom su Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva u drugoj polovini 1992. godine.
Kako je saopćeno iz Suda BiH, Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva BiH, te potvrdilo prvostepenu presudu izrečenu u maju 2023.
Tužilaštvo je ranije žalbu na prvostepenu presudu izjavilo zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.
Prema prvostepenoj presudi, Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da su trojica bivših pripadnika Četvrte viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u svojstvu stražara, učestvovala u premlaćivanju i ubistvima srpskih civila zatvorenih na području Hrasnice.
Prvostepenom presudom Gadžo je oslobođen po 11 tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju zatvorenika u školi "Aleksa Šantić", garažama i podrumu nedovršene zgrade, od kojih je, prema optužnici, većina podlegla batinama.
On je s Laličićem oslobođen po pet tačaka za smrt jednog i nanošenje psihičke i fizičke boli šesterici zarobljenika. Hebib je oslobođen po pet tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju četverice zarobljenika.
Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.