open-navfaktor-logo
search
Ratni zločin
Stravična svjedočenja Bošnjaka iz Vlasenice: Kad sam došao sebi, bio sam crn sav, vilica mi slomljena, peta slomljena
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju za zločin počinjen u Vlasenici rekao kako je tokom privođenja u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP) čuo iz druge prostorije glas optuženog Maneta Garića, koji je pitao "zbog čega se dovode ljudi koji nisu na spisku".
29.09.2021. u 20:21
get url
text

Hajrudin Gogić je kazao da je priveden u SUP na ispitivanje zajedno s drugim mještanima, ali da mu nisu rekli zbog čega su ga doveli niti da je došlo do ispitivanja.

- Odvode me na drugi sprat i uvode u prostoriju, a druga prostorija pored, vrata bila malo otvorena, čujem kaže: "Što dovodite ljude van spiska?’". Ja sam poznao da je Mane Đurić - prisjetio se on.

On je objasnio da je Đurića poznavao prije rata, kada mu je dovozio drva, i da mu je zbog toga prepoznao glas, ali da ne zna da je on bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB).

- Onda nastaje tuča, prebijanje, Stevo Mumović i zaštitar po imenu Radenko Stanić. Nisu me mogli oboriti, tukli su me palicama, ne pita ni za izjavu, ni išta drugo, samo su rekli: "I ovo je Alijin", i ništa više - kazao je Gogić, dodavši da su ga oborili s nogu kada su počeli udarati kablom od struje.

Branilac optuženog Radenka Stanića, Veljko Čivša je, čitajući raniji iskaz koji je svjedok dao Tužilaštvu BiH, rekao kako on u odgovorima navodi da ne poznaje Stanića i da je kazao da ga je tukao Radenko Bojanić, što je svjedok negirao tvrdeći da je istina ono što danas govori.

Gogić je rekao kako ga je iz SUP-a izveo njegov podstanar Nedeljko Sokanović, založivši se za njega, a da je, zbog udaraca koje je dobio, osam dana ležao u kući.

- Nedeljko, kad je vidio mene u kakvom sam stanju, samo je počeo plakati - prisjetio se Gogić, dodavši da je nakon oporavka uspio dobiti potvrdu za izlazak iz Vlasenice i da je otišao sa svojom porodicom.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik SJB-a u Vlasenici i član Kriznog štaba, Stanić komandir SJB-a, Kraljević komandir specijalnog voda policije poznatog kao Mićini specijalci, a Garić policajac.

Ekrem Galijašević, drugi svjedok Tužilaštva BiH, pričao je o situaciji u Vlasenici o kojoj mu je govorio njegov otac Muhamed i saznanju o njegovom odvođenju iz porodične kuće.

- Moja nana Naza Galijašević mi je prenijela da je 2. juna 1992. godine otac odveden od strane svjedoka VS-6, izveden iz porodične kuće nekad u večernjim satima i odveden u policijsku stanicu, odakle mu se od tog 2. juna gubi svaki trag - posvjedočio je Galijašević.

On je ispričao kako je njegova tetka pokušala izvući oca, ali da su nakon pet-šest dana dobili informaciju da je kasno i da mu se više ne može pomoći, a da je naknadno saznao da se u vezi sa odvođenjem njegovog oca spominje i Mićo Kraljević.

Tvrdnju Kraljevićevog branioca Miodraga Stojanovića da je informaciju o umiješanosti Kraljevića u nestanak njegovog oca dobio nakon 2017. godine, kada je davao iskaz Tužilaštvu BiH, svjedok je potvrdio.

Mehmed Talović, koji je u Bratuncu radio kao brico, kazao je da je, nakon poziva putem razglasa da svi stanovnici muslimanske nacionalnosti izađu ispred kuća, s komšijom pokušao u tamiću izaći iz Vlasenice, ali da su ih zaustavili i odveli u policiju na ispitivanje.

- Prišao mi je jedan i rekao: "Vidi njega, balije, đe te nađoše takvog?" Ošamari me pa kaže: "Da ti ispravim stranu", pa me u drugu stranu ošamari, izvadi nož i kaže: "Što imaš lijepe oči, daj mi jedno" - ispričao je Talović pokazujući rukom na licu kako mu je nožem prelazio.

On je izjavio da su istog dana pušteni, ali da je u bijegu preko neke livade ponovo zarobljen od grupe muškaraca i pretučen.

- Sjećam se samo prvog udarca, dalje ničega… Kad sam došao sebi, bio sam crn sav, vilica mi slomljena, peta slomljena - kazao je on.

Prepričavajući događaje koje je proživio, on je rekao da ga je spasio neki muškarac tako što ga nije dao drugim policajcima "da ga dokrajče" i sproveo ga do Kladnja u autobusu.

- Ja sam se okrenuo i kazao: "Hvala ti, jarane." On je rekao: "Šuti, dobro si me ošišao" - ispričao je Talović.

Suđenje će se nastaviti 6. oktobra, kada je planirano saslušanje tri svjedoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.