open-navfaktor-logo
search
Da se prisjetimo...
Šta su sarajevski načelnici zbog COVID-19 radili prošle godine, a šta rade sad?
Sve općine u Kantonu Sarajevo na početku pandemije, odnosno u martu i aprilu prošle godine, preventivno su radile na tome da se spriječi širenje koronavirusa. Od dezifekcije ulica i haustora, podjele zaštitnih maski i rukavica, pa do posjeta starim i iznemoglim osobama kojima su se kući nosile namirnice i lijekovi.
16.03.2021. u 21:22
get url
text

Godina od toga je prošla i onih početnih angažmana i korištenja svih raspoloživih resursa više nema, pa se postavlja pitanje šta općine u KS danas rade kako bi prevenirale širenje virusa?

Tako je Općina Stari Grad u martu 2020., između ostalog, angažovala Dobrovoljno vatrogasno društvo "Vratnik" kako bi se vršila dezinfekcija ulica na području te općine, od onih padinskih dijelova pa do turističkog središta i ostalih javnih površina.

Osim toga, načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić tada je odobrio sredstva za nabavku zaštitne opreme, dezinficijenasa, deterdženata i ostalih sredstava koji su trebali Domu zdravlja Stari Grad, te dijelio zaštitne maske i ostalu opremu policiji, Bakijama i Narodnoj kuhinji.

Socijalno ugroženim stanovnicima ove općine, koji žive u najkritičnijim uvjetima, podijeljeni su paketi sa hranom i higijenskim potrepštinama, a iz budžeta Općine izdvojena je i određena količina novca koji se dijelio ovoj kategoriji stanovništva. S obzirom na to da je u tom periodu osobama starijim od 65 godina bilo zabranjeno kretanje, angažovani su volonteri koji su im na kućnu odresu dostavljali hranu, lijekove i ostale potrepštine, te plaćali račune, a korisnicima Narodne kuhinje dostavljan obrok.

Posljednja informacija o preventivnim mjerama Općine stari Grad na njihovoj web stranici objavljena je 18. maja prošle godine, a tiče se podrške malinarima u doba pandemije koronavirusa.

"Zaštitna maska za sve"

Općina Centar je po tom pitanju bila malo ažurnija, pa je posljednja, ali i jedina informacija koja se tiče onoga šta Općina radi po pitanju prevencije od dana kada je dužnost načelnika preuzeo Srđan Mandić, objavljena 5. marta ove godine. U saopćenju se ističe kako se zaštitne mjere moraju dosljedno provoditi, te su data i upustva o njihovom provođenju u zgradi Općine, bez da su i jednom riječju spomenuti građani i njihova zaštita mimo službenih prostorije Općine.

Posljednje što je Općina Centar uradila za svoje građane je to da je u početkom decembra prošle godine osigurala zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i toplomjere za osnovne škole i vrtiće na području Centra.

Članove službi civilne zaštite ranije su dostavljali zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva građanima, te pakete socijalno ugroženim kategorijama i građanima starijim od 65 godina sa područja Općine Centar. Općina je u aprilu započela kampanju "Zaštitna maska za sve", a prema tada dostupnim informacijama sa proizvođačima je ugovorena kontinuirana isporuka višekratnih maski i ruhavica za građane. Koliko je maski i rukavica podijeljeno te da li kampanja još traje, nije poznato. Volonteri i aktivisti Općine Centar tada su također dijelili višekratne maske i rukavice građanima, kao i higijenske pakete sa maskama i rukavicama za socijalno ugrožene građane.

Sistemska dezinfekcija

Općina Novo Sarajevo krajem oktobra prošle godine provela je sistemsku dezinfekciju javnih površina, ulica, šetnica, prilaza zgradama, prilaza osnovnim i srednjim školama na njenom produčju, kao i drugih javnih površina, i to je posljednje što je učinjeno na sprečavanju širenja zaraze. U dva navrata penzioneri su od marta do juna prošle godine dobili jednokratnu pomoć Općine, a u maju su smanjene naknade za privremeno korištenje javnih površina i zakup općinskih poslovnih prostora. Općina je tokom marta i aprila kontinuirano radila dezinfekciju javnih površina, te je dijelila zaštitne maske i rukavice.

VEZANI TEKST - Pogledajte kako izgleda dezinfekcija ulica u Novom Sarajevu

Više od stotinu volontera Civilne zaštite i povjerenika mjesnih zajednica Općine Novi Grad u martu i aprilu je vršilo dezinfekciju najfrekventnijih lokacija i ulaza u objekte na području ove općine. Dezinfikovali su se ulazi u prodajne objekte, institucije, apoteke, banke, zatim haustori i liftovi u stambenim zgradama, kao i rukohvati, klupe za sjedenje i javne površine kojima svakodnevno prođe veliki broj naših građana. Dezinfekcija se tada radila svako 48 sati u kontinuitetu.

Ekipe Civilne zaštite prale su i dezinfikovale saobraćajnice, trgove, šetnice, sportska i dječija igrališta, parkovske i druge javnih površina na široj teritoriji općine Novi Grad. Također su dijelili i zaštitne maske penzionerima, te opremu Gerontološkom centru. Posljednjih mjeseci iz ove Općine nema informacija o bilo kakvim aktivnostima na zaštiti i sprečavanju širenja koronavirusa.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur početkom februara ove godine uručio je Domu zdravlja Ilidža donaciju određene količnie dezinfekcijskog sredstva. U aprilu prošle godine tadašnji načelnik Senaid Memić na press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS kazao je kako su u toj općini do tada dva puta dezinfikovane sve javne površine, da je Općina podijelila po 20 hiljada zaštitnih maski i rukavica, više od pet hiljada zaštitnih odijela i kapa sa zaštitom, kao i 600 paketa socijalno ugorženim građanima. Da li je između aprila prošle i februara ove godine bilo nekih drugih aktivnosti na sprečavanju širenja virusa, nije poznato.

Volontirao i GSS

Članovi vatrogasnog društva Vogošća u martu prošle godine prali su ulice, trotoare i prilaze zgradama, a o nekim drugim mjerama koje su se poduzimale radi sprečavanja širenja virusa na web stranici Općine Vogošća nema detaljnijih informacija.

VEZANI TEKST - Damir Nikšić se obrušio na "ekspertnu vladu i nove načelnike", a šta građani misle o tome

Što se tiče Općine Trnovo, u martu i aprilu 2020. kupljena je zaštitna oprema za osoblje Doma zdravlja Trnovo, nabavljene su i distribuirane maske za sve starije osobe na prostoru te općine, redovno se vršila dezinfekcija javnih prostora, prale su se javne površine na frekventnim mjestima, te su podijeljenju paketi sa prehrambenim proizvodima starijim osobama i onima koje su u stanju socijalne potrebe.

Općina Hadžići u martu 2020. je dezinfikovala i prala ulice, podijelila određeni broj prehrambenih paketa socijalno ugroženim porodicama, kao i zaštitne maske medicinarima Doma zdravlja. Na raspolaganju građanima bili su i volonteri Gorske službe spašavanja Hadžići, koji su starijima od 65 godina dostavljali lijekove i hranu. Da li je i šta Općina Hadžići nakon toga poduzimala da bi pomogla svojim građanima i kako bi se spriječilo širenje virusa, nije poznato.

Iz Općine Ilijaš od početka pandemije nisu se "hvalili" time šta su radili na sprečavanju širenja koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.