open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
Šta se događalo na Skupštini Saveza penzionera FBiH, ko je prijavljen ministarstvima, ko je smijenjen?
Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i Ministarstvu pravde FBiH upućena je prijava zbog Izvještajne skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH koja je održana 17. maja. U prijavi se, kako saznaje Faktor, traži poništenje Skupštine zbog niza neregularnosti.
02.08.2023. u 19:40
get url
text

- Ta skupština je bila puna neregularnosti. Što nikada prije nije učinjeno, na ulazu u salu su se dijelile dnevnice i putni troškovi, umjesto po završetku sjednice. Kada je bilo glasanje o izvještaju Nadzornog odbora, predsjednik Skupštine Jakub Belkić je pitao ko je za to da se ne usvoji izvještaj!? Prije glasanja delegat iz Srednjobosanskog kantona je upozorio da nema kvoruma za glasanje, što je zanemareno - kazali su nam članovi iz nekoliko penzionerskih udruženja.

Sve mimo Statuta je mimo zakona 

Dodaju kako do danas ne znaju da li je izvještaj pao, je li smijenjen Nadzorni odbor...

- Što se tiče Skupštine, to je bilo katastrofalno. Imaju normativni akti kako se smjenjuje Nadzorni odbor i to ne može zato što na Skupštini nije prihvaćen izvještaj tog tijela. O tome se može raspravljati a ne tražiti smjena kompletnog Nadzornog odbora. U izvještaju Nadzornog odbora je stajalo da je negativna razlika između prihoda i rashoda a što je zapravo gubitak i nema drugog. To je gubitak u tekućoj godini - govori za Faktor Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražde.

Predsjednika Nadzornog odbora Saveza Emina Sijerčića smo pitali da li su smijenjeni i šta se zapravo događalo na Skupštini te da li je upućena prijava prema dva federalna ministarstva.

- Po meni nije smijenjen Nadzorni odbor a prema mišljenju pojedinaca koji smatraju da je Savez društvo jednog lica i da mogu da rade šta hoće, jeste smijenjen. U ime Nadzornog odbora dostavio sam prigovor Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i Ministarstvu pravde FBiH. Nisu u pitanju samo finansije već i druge stvari koje su urađene mimo Statuta, sve što je mimo Statuta to je mimo zakona - kaže Sijerčić i dodaje:

- Očekujemo da se poništi skupština jer je predsjednik Skupštine učinio čitav niz nestatutarnih radnji, suprotnih Poslovniku o radu, od samog zakazivanja skupštine, preko vođenja skupštine. Što se tiče izvještaja NO pisala su ga sva tri člana. Nema u njemu ništa drugo nego što je rečeno u izvještaju Upravnog odbora Saveza.

Objašnjava kako nevladine organizacije ne mogu poslovati sa gubitkom po zakonu.

Dok ne dođe poreska uprava ili finansijska policija 

- Promijenio se propis kojeg je Ministarstvo finasija dalo. Nije to problem samo Saveza već i udruženja penzionera u općinama i gradovima. Imaju sredstva koja su neutrošena i koja se prenose u narednu godinu. Do sada su ta sredstva ulazila u prihode te naredne godine jer su to sredstva uglavnom od članarine i mogla se koristiti za tekuće aktivnosti. Sada ta sredstva ne ulaze u prihode naredne godine. Ulaze samo oni prihodi koji se ostvare od 1. januara do 31. decembra.

Dakle, neutrošena sredstva se mogu koristiti kao likvidna ali ne može se koristiti za finansiranje nekih drugih aktivnosti jer bi se na kraju godine opet iskazao gubitak. To može biti tako dok ne dođe kontrola poreske uprave ili finansijske policije koja će to sankcionirati jer ne može nevladna organizacija poslovati sa gubitkom. Mi smo to na vrijeme upozorili, da se tako ne može raditi. Tražili smo da se Savez obrati Ministarstvu finansija da se promijeni taj propis, da se ta sredstva ponovo mogu unijeti u prihode. Upozorili smo na čitav niz problema tražeći da UO kao nadležni organ preduzme mjere. To se uzelo lično - govori nam Sijerčić.

Naglašava kako Savez udruženja penzionera postoji radi poboljšanja socijalnog i materijalnog položaja penzionera a ne da se miješa u to koga će penzionerska udruženja birati i na koliko mandata.

- Ima jedna ključna stvar koju oni u Savezu nikako ne mogu da prihvate a koja je regulisana u Statutu, da su udruženja Savezu samo povjerila dio svojih ovlaštenja da ih zastupaju, da predstavljaju pred organima u državi, Federaciji u cilju poboljšanja socijalnog i materijalnog položaja penzionera. Zato Savez postoji - govori Sijerčić.

Vratio se na "spornu" Skupštinu.

- Predsjednik Skupštine umjesto da stavi na izjašnjavanje Izvještaj NO, to nije učinio već je stavio prijedlog da se ne usvoji, što nije statutarno zato tražimo poništenje Skupštine. Tendeciozno su pripremili i dnevni red. Podijelili su dnevnice i naknade odmah na ulazu, tako da su ljudi malo sjedili i otišli i predsjednik Skupštine je upozoren od delegata da nema kvoruma, ali... - ispričao nam je Sijerčić.

Izvještaj nije prihvaćen, kvoruma je bilo 

Kontaktirali smo i predsjednika Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Jakuba Belkića pitajući da li je odbijen izvještaj Nadzornog odbora, odnosno, da li je NO smijenjen.

- Upravo smo na sjednici. Raspravljamo o svoj toj problematici. Ja vam ne mogu ništa konkretno odgovoriti. To zaslužuje jednu veću pažnju i razmišljanje, ovo nije jednostavno pitanje. Bilo je glasanje i odbijen je izvještaj. Imaju zapisnici, sve - rekao nam je Belkić.

Ponovili smo pitanje da li je NO smijenjen.

- Njihov izvještaj nije prihvaćeni, opoziv je izvršen, znači po toj logici trebalo bi da bude da je smijenjen Nadzorni odbor. Tako možete uzeti u obzir - odgovorio.

Upitan da li je bilo kvoruma za glasanje, odgovorio je da jeste.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva pravde nam nije odgovoreno da li su zaprimili prijavu zbog Skupštine Saveza FBiH koja je održana 17. maja, da li su je razmotrili, šta se tačno traži od njih i da li imaju ingerencije nad radom Saveza. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.