open-navfaktor-logo
search
Nakon isteka mandata
Šta rade bivši federalni ministri: "Evo me berem paradajz, kosim travu..., ljutim se kad slušam vijesti"
U Vladu Federacije Bosne i Hercegovine zasjeli su novi ministri prije sto dana. Stari su na tim pozicijama bili gotovo osam godina jer je HDZ blokirao implementaciju Općih izbora 2018. godine.
03.08.2023. u 20:07
get url
text

Gdje su i šta rade bivši federalni ministri?

Jedan broj njih je u parlamentarnim klupama, federalnim ili državnim.

Tako je bivši federalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba Edin Ramić zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine kao i bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Zora Dujmović koja je bila na čelu Federalnog ministarstva kulture i sporta sada je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom Domu je i federalni ministar unutrašnjih poslova FBiH iz prošlog saziva, Aljoša Čampara.

U zastupničkim klupama Parlamenta Federacije BiH su Josip Martić, bivši federalni ministar prostornog uređenja kao i premijer iz ranijeg saziva Vlade FBiH Fadil Novalić.

Edita Đapo prije nego je postala federalna ministrica okoliša i turizma bila je profesorica na odsjeku ekonomija na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu pa će se profesorskom pozivu, sudeći prema njenim ranijim izjavama, ponovo vratiti.

Bivši federalni ministar energetike, rudarstva i indutrije Nermin Džindić, nije odgovorio na naša pitanja gdje je nakon ministarske pozicije.

Razgovarali smo sa Matom Jozićem, bivšim federalnim ministrom pravde, koji je na naše pitanje čime je okupiran nakon što mu je okončan mandat, odgovorio raspoloženo.

- Evo me berem svoj paradajz. Imam i paprika. Sve je domaće, moj uzgoj. Radim intenzivno u svom vrtu u Posavini. Kosim i travu, u prirodi sam. Istina, imali smo nevrijeme, oluju u kojoj mi je odnesen plastenik ali eto. Znam ljude koji su u oluji ostali bez krovova i više plastenika, ali to je Božije davanje.

Ljutim se kada slušam vijesti ili gledam informativne emisije u kojima pričaju o štetama u Posavini a niko nije došao i uradio čestito prilog da pokaže stvarno stanje na terenu - priča nam Jozić i dodaje:

- Nakon pozicije ministra uživam u svojoj Posavini. Još nije vrijeme za penzionisanje, ja sam 1960. godine rođen i 1.12. ću imati 63 godine. Vidjet ću šta ću dalje - kazuje nam.

Upitali smo da li se čuje sa kolegama.

- Čujem se sa kolegicom Jelkom Milićević. Zaista ne znam gdje će ona raditi u budućnosti. Čujem se sa Zorom Dujmović koja je delegatkinja u Domu naroda FBiH.

U nekoliko navrata kontaktirao me kolega, sadašnji ministar pravde (Vedran Škobić). Objasnio sam, pomogao koliko god je do mene. Mnogo zakona je pripremljeno dok sam bio ministar, do Parlamenta FBiH je kada će ih usvojiti - ispričao nam je Jozić.

Na kraju nam je kazao ako nas put nanese kroz Posavinu da će nas čekati gajbica paradajza i paprika te da će ekipu Faktora vrlo rado ugostiti.

Još je nepoznanica čime se bavi bivši federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača a koji je prije ministarske pozicije bio zaposlen u Agenciji za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA). Prema nezvaničnim informacijama, Drljača je zbog imenovanja u Vladu FBiH, a u skladu sa zakonom, "zamrznuo" radno mjesto stručnog savjetnika u Odsjeku za podršku investitorima FIPA-e, ali se po okončanju ministarskog mandata tamo nije mogao vratiti. Naime, budžet Agencije je limitiran u skladu sa brojem uposlenika pa je Drljača sada tu bio višak. Da li će se kasnije moći vratiti u Agenciju, nije poznato. Nepoznanica je i gdje je sada Zlatan Vujanović, Drljačin kolega iz SBB-a, koji je obnašao funkciju ministra trgovine.

Denis Lasić, koji je bio federalni ministar prometa i komunikacija, sada je na čelu JP Autoceste FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.