open-navfaktor-logo
search
Schmidt ga suspendovao
Šta namjerava vlast u RS-u: Zakon o imovini se treći put vraća u NSRS
Pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a na predstojećoj redovnoj sjednici koja počinje 26. septembra, treći put će se naći Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti.
18.09.2023. u 13:54
get url
text

Tekst predloženog zakonskog rješenja gotovo je identičan onom koji je ranije usvojila Narodna skupština RS-a, a potom ga suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH ga zatim proglasio neustavnim i stavio van snage.

U novom zakonskom prijedlogu se navodi da se njime reguliše svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

- Subjekti javne vlasti su RS, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji je osnivač RS, odnosno jedinica lokalne samouprave - stoji u prijedlogu zakona.

- Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti iz člana 2. ovog zakona, po sili zakona, svojina je tih subjekata – navodi se u članu tri ovog zakona.

Navedeno je i da se nepokretna imovina, raspodjela, upravljanje i raspolaganje tom imovinom od subjekata javne vlasti, utvrđuje posebnim zakonima.

Narodna skupština RS-a je 10. februara 2022. godine prvi put usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Dan uoči stupanja na snagu ovog zakona, visoki predstavnik ga je suspendovao, a Ustavni sud BiH ga je, u septembru iste godine, proglasio neustavnim i stavio van snage.

Već u decembru, u NSRS je usvojen novi Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti, da bi u februaru ove godine Schmidt ponovo suspendovao i taj zakon, a Ustavni sud BiH u martu donio odluku kojom ga je stavio van snage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.