open-navfaktor-logo
search
Kakve se igre igraju
Šta kažu u OHR-u, je li bilo sastanka Schmidta i Dodika, otkud Nijemac gost na RTRS-u u vrijeme "neprijateljstva"
Zastupnik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Igor Crnadak u srijedu navečer je objavio da su se nedavno sastali visoki predstavnik Christian Schmidt i predsjednik RS-a Milorad Dodik, a jučer je saopćio i detalje. 
17.11.2023. u 15:21
get url
text

VEZANI TEKST - Igor Crnadak otkrio: Šta su dogovorili Dodik i Schmidt?

Prema detaljnim informacijama koje ima Crnadak, Schmidt i Dodik su se pomirili (prvu informaciju o tome donio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović), ako su uopće i bili u stvarnom sukobu. Dodik je na sve to kazao kako se radi o lažima, a iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nisu se zvanično oglasili ni u petak.

Poslali smo upit OHR-u sa pitanjima ko govori istinu, je li bilo sastanka, šta je dogovoreno, ali i šta je pozadina iznenadnog gostovanja Schmidta na RTRS-u, mediju koji je njemačkog diplomatu mjesecima vrijeđao, prativši tako upute koje su dolazile iz Dodikovog štaba.

Dobili smo odgovor iz OHR-a u kojem su nam poslali linkove gdje je Schmidt bio protekle sedmice. Također, OHR nas je uputio da pogledamo izjavu za jednu televizijsku kuću u BiH u kojoj je Schmidt bio upitan i o famoznom sastanku s Dodikom.

- Preporučio bih svom prijatelju Branislav Borenoviću (predsjednik PDP-a, op.a.) da me nazove prije nego da izjavu. On je u prednosti. I ako me nazove, dobit će istinu, a ne spekulacije - kazao je Schmidt za Novu BH i još je spominjao i teorije zavjere.

VEZANI TEKST - Dodik o tvrdnjama da se dogovorio sa Schmidtom: Crnadak je za Amerikance...

Iz OHR-a nisu nam odgovorili otkud Schmidt na RTRS-u, a to se nije moglo desiti bez dozvole njegovog najvećeg "neprijatelja" iz Laktaša.  

Crnadak je, pak, za Faktor rekao da će se sve ubrzo saznati.

- Siptomatično kako je za ovih četiri, pet dana, koliko je ova priča prisutna u javnosti, niko nije demantovao da se sastanak održao. Sve ovo je provjerljivo, ubrzo ćemo sve znati.

Vidjet ćemo hoće li biti izmjena Izbornog zakona BiH, znat ćemo za 10 dana šta će biti sa Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a, hoće li biti vraćen u proceduru... - poručio je Crnadak.  

      

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.