open-navfaktor-logo
search
Dva premijera Naše stranke
Šta je započeto od obećanih kapitalnih projekata u Kantonu Sarajevo
Premijeri Kantona Sarajevo već drugi mandat obnašaju članovi Naše stranke, bivši Edin Forto i aktuelni Nihad Uk. Obećali su mnogo projeketa koje će uraditi za ugodniji život građana u Kantonu Sarajevo, a mnogi od njih još nisu ni započeti. 
04.09.2023. u 07:59
get url
text
Edin Forto i Nihad Uk
Edin Forto i Nihad Uk

Jedan od posljednjih najavljenih projekata u 2022. godini bila je izgradnja peletare u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Bivši ministar privrede privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo - šume Samir Omerović potpisali su prošle godine sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.

Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva od 8,4 miliona maraka, od čega Ministarstvo izdvaja oko 6,3 miliona maraka, a Sarajevo - šume preostalih 2,1 milion maraka. Radi se, kako je istaknuto, o prvom javnom proizvodnom pogonu u okviru kantonalnog preduzeća.

Istakao je i da su u pripremi javni pozivi za kupovinu zemljišta i nabavku tehničkog postrojenja za prozivodnju peleta. Najavio je da će najkasnije za sedam dana biti raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja, a nakon toga, najkasnije za 15-ak dana, i javni poziv za kupovinu zemljišta.

- S obzirom na to da je zakon o javnim nabavkama kompleksan, ne možemo projicirati kad će sve biti realizovano, ali ono što je sigurno da ne možemo očekivati da ćemo s proizvodnjom početi do početka ovogodišnje sezone grijanja. Stoga, molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tokom naredne godine mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom i plasmanom peleta proizvedenog u našoj kantonalnoj peletari - rekao je Delić, saopćeno je iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo u augustu 2022. godine.

Zima se približava, a u toku je tek postupak pronalaska lokacije na kojoj će biti fabrika za proizvodnju peleta, najavljeno je polovinom augusta ove godine iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. U međuvremenu Delić je unaprijeđen za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH pa je od projekta ostalo ovo najnovije obećanje Vlade KS koju predvodi Nihad Uk.

Na čekanju biblioteka i muzej

U 2020. godini počinje izgradnja biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi te završetak radova na zgradi Akademije scenskih umjetnosti, što su ključni projekti za stvaranje ambijenta modernog obrazovnog i kulturnog grada. Najavljivao je tadašnji premijer Edin Forto i sve je ostalo na najavi.

Gradnja Univerzitetske biblioteke u krugu Kampusa Univerziteta, o čemu se priča više od šest godina, pomjerena je s mrtve tačke. Otkrivanjem kamena temeljca u Kampusu Univerziteta u Sarajevu ozvaničen je početak izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu, posljednjeg dana jula 2023. godine i planirano je da gradnja traje dvije godine. Konačno je krenuo sa izvedbom ovaj kapitalni projekat zahvaljući donaciji Saudijske Arabije u iznosu od 22 miliona dolara.

U novembru 2021. Godine potpisan je sporazum o implementaciji projekta gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u sarajevskom naselju Marijin Dvor. Time je konačno trebala početi realizacija ovog projekta.

Sporazum su 5. novembra 2021. Godine potpisali kantonalni premijer Edin Forto (NS), gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) i direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov. Planirano je da ovaj muzej bude izgrađen na području Kvadranta C u općini Novo Sarajevo iza Historijskog muzeja. Prema regulacionom planu za Kvadrant C, koji se prostire na 14,6 hektara između ulica Vilsonovo šetalište i Zmaja od Bosne, predviđena gradnja i poslovnih te diplomatsko-konzularnih predstavništava. Maksimalna visina zgrade bila bi 12 spratova ili 50 metara, a minimalna tri sprata ili 16 metara.

Shodno tome, iz kantonalne vlade napomenuli su da je sljedeći korak da lokalna vlast odobri urbanističku saglasnost. Potom bi uslijedilo raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta za koji je navedeno da će ga finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Italije.

Izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) traje već 14 godina te je, pored tog podatka, zanimljivo i da je početak izgradnje novog objekta ASU u Sarajevu svečano obilježavan dva puta, i to prvi put u augustu 2009. godine, a zatim i u julu 2010, kada su radovi i započeli.

Dilema premijera KS da li će se ova zgrada zbog propusta uopće moći staviti u funkciju, kao i izjave direktorice Zavoda za izgradnju KS Belme Barlov, bacaju novo svjetlo na projekat izgradnje ovog objekta. Naime, nova zgrada ASU još nije dobila dozvolu, pri čemu je Barlov potvrdila da postoje određeni problemi sa zgradom.

Policajci još čekaju na svoju zgradu

Bivši premijer KS Edin Forto obećao je 2019. godine da će za vrijeme svog mandata izgraditi zgradu za potrebe MUP-a KS, na mjestu davno započete zgrade Vodovoda i kanalizacije u Pofalićima. Mandat prošao, Forto nije ispunio obećanje, a i Nihad Uk "zaboravio" ovaj projekat.

Polovinom augusta 2023. godine ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasio se na društvenim mrežama povodom izgradnje nove zgrade MUP-a KS.

- Nakon što je proces prenosa imovine približen kraju, aktivno smo se bacili na posao kreiranja idejnog rješenja za novu zgradu MUP-a KS - poručio je tada Katica.

Centralna zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo predstavlja jedan od najvećih projekata. U toj zgradi, kako kaže Katica, planiraju smjestiti sjedište ministarstva, saobraćajne policije i Policijske uprave Novo Sarajevo I potrebno je osigurati više od 12.000 kvadrata, korisnog prostora, na parceli u Kolodvorskoj ulici koje je u vlasništvu KJKP Vodovod i kanalizacija.

Ministar je otkrio kako neki pripremni radovi već traju, a otkrio je i kada se može očekivati početak radova.

- Konačno proces prijenosa imovine doveli smo u formu koja se bliži kraju. Neki sitni pripremni radovi su najavili naše preuzimanje lokacije, a ja se nadam da ako nastavimo ovim tempom, već u drugom kvartalu 2024. godine možemo početi s konkretnim radovima. Do tada se bavimo izradom idejnog rješenja za koji ćemo konkurs izbaciti najvjerovatnije u septembru ili oktobru, ali i ostalim administrativnim poslovima koji se moraju ispuniti - obećao je Katica, ističući da se radi o višemilionskom projektu.

Zaleđeni radovi na poslovnoj zoni Šip i IT parku

Izgradnju poslovne zone Šip i IT parka 2019. godine najavili su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, tadašnji ministar privrede Haris Bašić te tadašnji direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić kao projekat koji će postati sarajevska Silicijska dolina. Međutim, realnost je da se i nakon tri godine realizacija projekta nalazi na samom početku.

Na Šipu bi se trebali izgraditi obrazovni, poslovni i rezidencijalni kompleksi, gdje bi radili i živjeli, ali se i educirali kadrovi sarajevske informaciono-komunikacijske tehnologije (IKT), odnosno industrije. Zainteresiranost za ovaj projekat je velika, kako kod lokalnih IKT kompanija, tako i kod međunarodnih korporacija koje bi svoje poslovanje pozicionirali na Šipu, isticali su iz Vlade KS.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je krajem 2022. godine sporazum vrijedan milion maraka za izgradnju infrastrukture u ovom parku, koji podrazumijeva projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže dužine 850 metara.

- Mi ćemo ovim sredstvima raditi na uređenju takozvane IT saobraćajnice, što je neophodno kako bi počeli građevinski radovi investitora u ovom inovacijsko-tehnološkom parku – kazao je ranije Mandić.

Izgradnja savremenog turističko-sportsko-rekreacionog centra na Igmanu i velike žičare koja bi vodila iz Hrasnice (Ilidža) do Velikog polja na Igmanu, uskoro bi mogla početi. Riječ je o projektu koji bi zauvijek promijenio sliku olimpijskih planina pored Sarajeva – Igmana, ali i Bjelašnice, a čija je gradnja veoma realna, izvještava su mediji, a povodom obećanja čelnika Kantona Sarajevo.

Investitor projekta bio bi Kanton Sarajevo, a obećanje o izgradnji nije povučeno.

Općinsko vijeće Ilidža u februaru 2022. godine podržalo je odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kabinske žičare Hrasnica – Igman.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur na svom facebook profilu napisao je kako je planirano da polazna stanica žičare bude odmah iza Famosovog stadiona u Hrasnici, što je oko sto metara od planirane tramvajske stanice.

Interes za gradnju žičare od Hrasnice do Igmana postoji, a za ovaj projekt zainteresovan je isti investitor koji je nedavno kupio i hotel Igman. Riječ je o firmi The Place, koja je u vlasništvu domaćih i stranih investitora, među kojima je i Emir Granov iz Sarajeva.

Granov je ranije izjavio kako su već počeli razgovore s nadležnim institucijama, gdje su izrazili interes i spremnost na saradnju.

- Želja nam je pokrenuti inicijativu ka kantonalnim nivoima vlasti za spajanje Bjelašnice i Igmana s novim ski-stazama i vertikalnim transportom. Nadamo se da će nadležne institucije prepoznati veliki značaj spajanja planina Bjelašnice i Igmana, kao i to koliko bi nove ski-staze i vertikalni transport doprinijeli obogaćivanju turističkih sadržaja, rasterećivanju gužvi na ove dvije planine te razvoju planinskog turizma - kazao je Granov.

Iz Vlade KS poručili su ove godine da je se gradnja bliži svome početku jer je Federalno ministarstvo okoliša i turizma počelo procjenu utjecaja na okoliš ovog projekta.

Kada će poletjeti helikopter MUP-a KS

Forto je najavljivao da je u toku i uspostava helikopterske jedinice MUP-a KS, kao i da je raspisan konkurs za prijem pilota i aviomehaničara. Ne zna se da li se odustalo od ovog projekta.

Još 2019. godine rodila se ideja o uspostavi helikopterske jedinice MUP-a KS koja će služiti za specijalne policijske zadatke, ali i za prijevoz bolesnih i povrijeđenih. Međutim, realizacija se još nije ostvarila.

U decembru 2022. godine MUP KS je objavio tender za nabavku helikoptera vrijednog 32 miliona maraka. Procijenjena vrijednost nabavke je bila 27,7 miliona maraka bez PDV-a, odnosno, 32,4 miliona maraka sa uračunatim PDV-om.

Međutim, 29. marta 2023. godine donijeta je odluka o poništenju postupka javne nabavke višenamjenskog helikoptera sa pratećom opremom za potrebe MUP-a KS.

- Kako u otvorenom međunarodnom postupku javne nabavke višenamjenske letjelice nijedna ponuda nije ugovornom organu bila prihvatljiva, ugovorni organ je bio obavezan, da po Zakonu o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, poništiti postupak javne nabavke – izjavio je Admir Katica, ministar MUP-a KS, obećao je da će u kratkom roku ponovo krenuti u proces javne nabavke, a što treba da se realizira u junu tekuće godine, što nije urađeno.

Daljinsko grijanje vrijedno 50 miliona eura

Prema obećanju bivšeg premijera trebala je u proljeće početi izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Još se ne zna kada će početi njena izgradnja.

Gdje je Forto stao, a u međuvremenu je unaprijeđen za ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, nastavio je aktuelni premijer Nihad Uk iz Naše stranke.

Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo, donijela je odluku o usvajanju kapitalnog projekta Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje, vrijednog 50 miliona eura.

Ovaj projekt uključuje dvije komponente koje se mogu provoditi u fazama ili istovremeno. Prva faza uključuje ugradnju toplotne pumpe snage 18MW u Butilama te prateće pripremne aktivnosti, izgradnju cjevovoda dužine oko 6,5 kilometara od Butila do kotlovnice na Alipašinom Polju te cjevovoda od dva kilometra od kotlovnice K5 do kotlovnice na Alipašinom Polju, kao i ugradnju komponenti za poboljšanje efikasnosti postojećeg sistema grijanja na Alipašinom Polju. Odluka donesena, čeka se realizacija.

U drugoj fazi predviđena je ugradnja druge toplotne pumpe snage 18 MW u Butilama, izgradnja cjevovoda dužine 6,5 kilometara od kotlovnice na Alipašinom Polju do kotlovnica na Otoci, Čengić Vili 2, u Hrasnom i Grbavici, poboljšanje toplotnih podstanica koje su predmet obje faze projekta te ugradnja ekonomajzera na kotlove u kotlovnicama koje bi ostale u pogonu za potrebe maksimalnog opterećenja sistema (u vrijeme najnižih temperatura). 

Predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša su nakom održanih sastanaka sa predstavnicima Evropske banka za obnovu i razvoj, usaglasili dalje aktivnosti na implementaciji ovog projekta. Sada se čeka osiguranje sredstava za ovaj projekat.

Veliki krediti

- Od toga hoće li se više ili manje Kanton Sarajevo zaduživati, bitnije je za šta će se zaduživati. Kapitalne investicije koje će Kanton imati u narednom periodu moraju biti finansirane isključivo iz kreditnih sredstava, koja faktički imaju simboličku kamatu, jako su jeftina i nerijetko vežu za sebe i bespovratni dio. Kredit za investicije ne treba posmatrati kao zaduženje već kao ulaganje – izjavio je Nihad Uk, aktuelni premijer Kantona Sarajevo, koji je naslijedio Edina Fortu.

 - Uskoro dolaze novi tramvaji koji će voziti i do Hrasnice, a trolejbus vraćamo u Vogošću. Revitalizirat ćemo Bjelašnicu i Igman kroz zimske i ljetne sadržaje. Počinjemo gradnju Muzeja Ars Aevi, a oživjet ćemo i Dom mladih. Kultura će biti dostupna svima, naša podrška će biti snažna i budžetskoj i nezavisnoj kulturnoj sceni. Sarajevo je grad filma, otvorit ćemo novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti koju je započela Fortina vlada u kojoj će naši budući filmski radnici i radnice imati sve neophodne uvjete za sticanje kompetencija koje će ih činiti vrhunskima u svom poslu. Nastavljamo rekordno ulaganje u naučno-istraživački rad, a intenzivirat ćemo i izgradnju Kampusa, generacijskog projekta o kojem se pričalo decenijama – ponovio je obećanja svog prethodnika Forte Nihad Uk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.