open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje odluke
Šta je Schmidt pisao Džaferoviću, Dodiku, Komšiću, Tegeltiji, Čoviću, Cvijanović...
Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio je danas pismo predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, Miloradu Dodiku i Željku Komšiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućim Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH Nebojši Radmanoviću i Draganu Čoviću, predsjednici RS-a Željki Cvijanović, predsjedniku Vlade RS-a Radovanu Viškoviću i predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću.
12.04.2022. u 22:02
get url
text

VEZANI TEKST - Odluka visokog predstavnika stupila na snagu, pročitajte detalje

Visoki predstavnik bh. i entitetske zvaničnike obavijestio je o svojim današnjim koracima koje je poduzeo te pojasnio zašto se odlučio na korištenje bonskih ovlasti. Pismo su dobili i pravobranilac BiH Mariofil Ljubić, pravobranilac RS-a Milimir Govedarica, te Dragan Stanković iz Uprave za geodetske i imovinskopravne odnose RS-a i Džemail Ćibo, Komisija za državnu imovinu BiH. 

Schmidt je pojasnio da je pri donošenju odluke u obzir uzeo brojne konsultacije koje je obavio Upravnim odborom Vijeća za implementaciju mira. 

- Podsjećam da je prema Ustavu Bosne i Hercegovine u nadležnosti Ustavnog suda BiH da odluči da li je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u skladu sa Ustavom BiH. Zahtijevam da se vi pobrinete za to da sve institucije Republike Srpske u skladu s ovim nalogom i da u cjelosti ispoštuju ulogu i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH u rješavanju ovog pitanja. Želim da istaknem da se rješavanje pitanja državne imovine ne može postići nikakvim jednostranim pristupanjem, nego isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, u skladu s konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH, koji bi rezultirao usvajanjem relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ova materija - napisao je Schmidt. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.