open-navfaktor-logo
search
Položaj radnika
SSSBiH: Pozivamo poslodavce da već sutra zaposlenim daju veće plaće i s njima podijele djelić bogatog kolača
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i dalje ostaje pri zahtjevu da Federalni parlament što prije usvoji reformski set poreskih zakona u okviru kojeg će biti usvojen i Zakon o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 KM.
06.07.2023. u 18:58
get url
text

- Ne podržavamo bilo kakva kratkoročna rješenja čija namjera je upitna. Naime, čini nam se da vršenjem pritiska na Parlament FBiH poslodavci žele u javnosti ostaviti dojam kao da su im Vlada FBiH ili Parlament zabranili da povećaju plaću svojim radnicima i radnicama- kaže predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Iz Sindikata podsjećaju radnike i radnice, ali i cjelokupnu javnost da ostavljanje mogućnosti poslodavcima da mogu povećati radnicima platu do 400 KM nije ništa drugo do ispunjavanje želje poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plaće u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa.

- U prijevodu, radnicima se nudi eventualna plaća do 1.000 KM. Koliko je ostavljanje opcije poslodavcima da mogu ili trebaju isplatiti nešto radnicima dobra pokazalo se na primjeru isplate jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 1.080 KM.

Podsjećamo da je manje od 20 posto radnika u FBiH dobilo taj iznos, a da najveći broj onih koji su najugroženiji može samo sanjati da će od svoga poslodavca dobiti tu novčanu pomoć.

Dakle, sasvim je normalno da se postavi pitanje šta je garancija da će poslodavac radnicima povećati plaću.

Očekujemo da će parlamentarci, kao i Vlada FBiH, pokazati svoju odgovornost i ispuniti obećanje o usvajanju Zakona o minimalnoj plati kojim će ona biti definisana u iznosz od 1.000 KM, a poslodavce koji se "brinu" za ekonomski položaj radnika i radnica pozivamo da već sutra svojim zaposlenim daju veće plaće i time s njima podijele bar djelić bogatog kolača koji im svojim radom obezbjeđuju upravo ti zaposleni - naveo je Šatorović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.