open-navfaktor-logo
search
Koalicija Moja adresa: Srebrenica
Srebreničkim ulicama i trgovima spremaju se imena po četnicima, tačka spremna za Skupštinu 15. aprila
Tražit ćemo na sjednici da se o ovim odlukama ne raspravlja i da se skinu s dnevnog reda, poručili su odbornici.
Faktor
12.04.2024. u 14:51
get url
text
Srebrenica
Srebrenica
Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica zakazana je 15. aprila, a na kojoj bi se trebao naći izvještaj komisije za utvrđivanje naziva ulica, trgova, parkova.
Klub odbornika koalicije "Moja adresa: Srebrenica" smatra kako je nedopustivo da se 29 godina nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima donose odluke jednonacionalno i nameću bez ikakvog koncenzusa a koje se tiču izmjene naziva ulica, parkova, trgova...
Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.
- U ponedjeljak, 15. aprila 2024. godine, zakazana je tematska sjednica Skupštine općine Srebrenica na kojoj će se naći Izvještaj komisije za utvrđivanje naziva ulica, trgova, parkova i dijelova naseljenih mjesta na području općine Srebrenica kao i prijedlozi 25 odluka o promjeni naziva ulica, trgova, parkova i naseljenih mjesta.
Klub odbornika koalicije "Moja adresa: Srebrenica" je bio i ostao protiv izmjene naziva ulica na području općine Srebrenica, kao i formiranja komisije koja bi radila taj posao. Mi ostajemo pri stavu da je ovo pogrešno, kada uzmemo u obzir na koji način je formirana komisija koja nema legitimitet obzirom i da su tri člana Bošnjaka podnijela ostavku, te su u komisiji odlučivala četiri člana iz reda srpskog naroda i odluke su donosili jednonacionalno. Ranije smo upozoravali predsjednika Skupštine općine Srebrenica Salku Tursunovića da ne ulazi u priču oko formiranja komsije, jer se u diskusijama vidjelo da neće biti prostora za dogovor i kompromis.
Uprkos tome, u komisiju je Tursunović predložio tri člana Bošnjaka koji su ipak vrlo brzo shvatili da nema prostora za kompromis i podnijeli su neopozive ostavke. Podsjećamo, Tursunović je glasao za formiranje komisije na sjednici SO Srebrenica.
Preostala četiri srpska člana komisije su nastavili sa radom i jednonacionalno dali prijedloge oko izmjene naizva ulica, trgova, parkova i naseljenih mjesta na području općine Srebrenica.
Uprkos svemu tome, bili smo spremni da razgovaramo sa srpskim političkim predstavnicima, te da nađemo kompromisno rješenje. Međutim, s druge strane nije bilo spremnosti da se uopće raspravlja na tu temu. 
Smatramo da je nedopustivo da se 29 godina nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima donose odluke jednonacionalno i nameću Bošnjacima bez ikakvog koncenzusa oko ovakve odluke.
Podsjetit ćemo da je srpska politika nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici promijenila nazive ulica. Posredstvom međunarodne zajednice i kompromisom 2002. godine su vraćeni prijeratni nazivi ulica. 
Sada se situacija ponavlja i šalje poruka Bošnjacima da nisu poželjni u Srebrenici. Tome svjedoči, između ostalog, da će u Skelanima jedna ulica nosti naziv po četničkom vojvodi iz Drugog svjetskog rata Jezdimiru Dangiću, ili da će Gradski park u Srebrenici dobiti novo ime po četničkom komiti iz Prvog svjetskog rata Kosti Todoroviću. Pored toga, u Srebrenici ćemo umjesto ulice Maršala Tita i trga Mihajla Bjelakovića imati ulicu i trg Republike Srpske, kao i ulicu Gorana Zekića koji je prema svjedočenjima Miroslava Deronjića naoružavao srpsko stanovništvo pred početak rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu itd.
Pozivamo međunarodnu zajednicu i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji su garant mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini da se aktivno uključe i konačno nešto poduzmu po ovom pitanju, obzirom da će usvajanje odluke podići političke tenzije i dodatno narušiti međuljudske odnose u Srebrenici.
Kao klub Bošnjaka u SO Srebrenica uvijek smo spremni na razgovore i predlažemo da se odluka u ovoj formi ne usvaja, već da se traži koncenzus oko ovako bitne odluke. Tražit ćemo na sjednici da se o ovim odlukama ne raspravlja i da se skinu s dnevnog reda.
Ukoliko ipak ove odluke budu u ovoj formi usvojene ne vidimo niti jedan razlog da učestvujemo u daljem radu Skupštine općine Srebrenica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.