open-navfaktor-logo
search
Zabrana ulaska
Solak: Gradovi će se stavljati u karantin ako epidemiolozi tako kažu
Gradovi će se stavljati u totalni karantin ukoliko za to bude potrebe i ako se donesu takve mjere zbog situacije sa koronavirusom, kazao je za Faktor Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite.
27.03.2020. u 14:25
get url
text

- Ukoliko se takva mjera donese, to bi značilo da nema izlaska niti ulaska u grad nikom osim dopremanja hrane i drugih važnih životnih potrepština. To ćemo svakako koordinirati ukoliko se takve mjere donesu i ukoliko bude opravdano da se ide sa tim korakom – kazao je Solak, te dodaje:

- Zavod za javno zdravstvo FBiH pravi epidemiološku analizu i na osnovu toga preporučuju federalnom ministru zdravstva da donese rješenje o uspostavljanju karantina, na toj i toj lokaciji, na tom i tom prostoru.

Napominje da je jučer donesena naredba da se u karantin stavljaju svi studenti koji danas dolaze iz Rima avionom.

- Svakao da će se pratiti situacija i u skladu s tim donosit će se nove mjere – zaključio je Solak.

Podsjećamo, jučer je u karantin stavljen Zapadnohercegovački kanton.

Stanovništvu ovog kantona je zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta.

Istaknuto je kako se ova naredba ne odnosi na promet i kretanje u svrhu opskrbe navedenog područja, dnevnog putovanja zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, predstavnike medija, građane kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, pružanje brige djeci ili starijim osobama ili kupovine hrane i osnovnih životnih namirnica, putovanja na posao i s posla, hitne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja koronavirusa COVID-19.

Prilikom ulaska i izlaska s mjesta prebivališta mora se posjedovati propusnica, koju izdaju odgovorne osobe u firmama i institucijama, odnosno za građane kojima je potrebna hitna medicinska pomoć propusnicu izdaje ljekar porodične medicine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.