open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Slučaj "Dudaković": Sutkinja uporno ne dozvoljava pitanja o stradanju Bošnjaka i opsadi Bihaća
Ovdje je opsada Bihaća netaknuta. Da li to znači da će nam biti uskraćeno pravo da u korist vlastite tvrdnje diskreditiramo svjedoke- pitao je Feraget
23.12.2019. u 17:14
get url
text

I u današnjem nastavku suđenja legendarnom krajiškom komandantu Petog korpusa Armije RBiH generalu Atifu Dudakoviću, predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić nije dozvoljavala advokatima odbrane da postavljaju pitanja vezana za događaje u periodu 92-95, pravdajući to "izlaskom van okvira optužnice“.

Pred Sudom BiH, svjedokinja Tužilaštva Ljiljana Novaković, medicinska sestra govorila je o tome kako je iz rodne Krnjauše otišla u Bosanski Petrovac 24. aprila 1992. godine. U Petrovcu je ostala, prema njenom iskazu, do 14. septembra 1995. godine kada je izbjegla sa sanitetskim vozilom do Sanskog Mosta.

Novaković je rekla da su tog dana svi u koloni bježali, vojska, civili i da je bilo strašno granatiranje. U Krnjauši je ostao njen stric Ilija Stupar, rođen 1903. godine, čiji posmrtni ostaci, prema svjedočenju Novaković, još nisu nađeni.

Svedokinja je potvrdila, na traženje advokatice Ermine Čavkić, da su putem radija čuli da Hrvatska vojska napreduje na drvarskom ratištu, te da je popodne pala granata na Dom zdravlja.

-Nakon toga smo izbjegli sanitetima, a granate su stizale iz pravca Drvara i Bihaća- kazala je Novaković.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić zabranila je advokatici Čavkić pitanje upućeno svjedokinji, a koje se ticalo njenog obavljanja posla u Domu zdravlja kada je riječ o odnosu prema Bošnjacima, te šta je bilo sa Bošnjacima do te 1995. godine.

Advokatica Mirna Delalić reagirala je, nakon što je sutkinja Marenić još u nekoliko navrata zabranali pitanja, kazavši kako je prije 1995. godine bila 1994., 1993. , te da je nešto prethodilo toj 1995.

- U ratnim zločinima dopušten je background- poručila je Delalić.

Advokat Ifet Feraget podsjetio je sutkinju da je općeprihvaćeni stav međunarodnih pravosudnih institucija da se ratni zločini moraju blagovremeno procesuirati.

- Ovdje je opsada Bihaća netaknuta. Da li to znači da će nam biti uskraćeno pravo da u korist vlastite tvrdnje diskreditiramo svjedoke- pitao je Feraget.

Sutkinja Marenić je odgovorila „da smo tek na početku suđenja, te da ćemo vidjeti šta dalje“.

Druga svjedokinja Tužilaštva BiH Slavka Stipić danas je svjedočila o neposrednim saznanjima o smrti oca Miće i brata Dušana. Oni su ostali u selu Oraško Brdo u Bosanskom Petrovcu, a posmrtni ostaci su pronađeni 2013. godine.

Dudakovićeva odbrana je istakla da je patolog ustanovio da se ne može utvrditi način njihove smrti. 

Stipić je u svom iskazu spominjala sela sa većinskim srpskim stanovništvom.

Na upit advokata da li je čula za Orašac, kazala je da zna, ali da nikad tamo nije bila. Rekla je da su tu većinom bili muslimani.

-I u Ripču su živjeli muslimani i Srbi. Ne znam što su otišli, niko ih nije tjerao- kazala je ova svjedokinja odgovarajući na pitanja advokata.

Važno je napomenuti da je Stipić bila udata u Ripču, odakle je nasilno protjerano oko 1.000 Bošnjaka. U Ripču je bio i jedan od logora gdje je bio zarobljen 281 Bošnjak, a više od 80 ih je ubijeno.Posmrtni ostaci pronađeni su u jamama Bezdana i Tihotina.  

Zanimljivo je, svjedokinja Stipić se nije mogla sjetiti da je prije dvije godine davala izjavu u Prijedoru, a u kojoj stoji da je ranije već davala iskaz na ove okolnosti.  Tužiteljica Marijana Čobović kazala je da ni Tužilaštvo nema taj iskaz. Sudsko vijeće donijelo je odluku da ga zatraži službenim putem. Odbrana je istakla da ovo nije usamljen slučaj da se dokazi ne objelodane, što optužene dovodi u poziciju nepravičnog suđenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. januar. Tužiteljica je, s obzirom daje Badnji dan, predložila čitanje izjava svjedoka koji su preminuli. Advokat Feraget upozorio je sutkinju da je pročitala ime svjedoka čiji je iskaz već pročitan.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zlojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Koženjićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.