open-navfaktor-logo
search
Odluka po žalbama
Slučaj Dobrovoljačka: Ponovo se otvara istraga protiv pet osoba
Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama te je u potpunosti izvršena Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine
21.11.2018. u 15:46
get url
text

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku  po svim izjavljenim žalbama u predmetu "Dobrovoljačka".  Saopćenje Tužilaštva BiH o tome, a koje je poslano danas medijima, je sljedeće: 

-Dana 20.11.2018. godine je donesena odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine po svim izjavljenim žalbama u predmetu "Dobrovoljačka". Odlukom se Naredba o obustavi istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine broj T20 0 KTRZ 0001145 06 od 17.1.2012. godine stavlja van snage u odnosu na pet osoba i naređuje ponovno otvaranje istrage. U ostalom dijelu žalbe su odbijene kao neosnovane u odnosu na devet osoba te je odbačena jedna žalba kao nedopuštena. Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama te je u potpunosti izvršena Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu broj: AP-1638. - stoji u saopćenju.

Tužilaštvo BiH donijelo je 2012. godine naredbu o obustavi istrage protiv: Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama navednih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Milan Romanić, advokat koji zastupa nekoliko porodica žrtava iz Dobrovoljačke ulice, u septembru je podnio krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić, v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, i svih ostalih tužilaca iz Odjela za ratne zločine.

Prijavu je podnio, kaže, jer Tužilaštvo BiH nije ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH i u roku od tri mjeseca odlučilo po prigovorima za obustavljanje istrage u slučaju Dobrovoljačka ulica.

Uz krivičnu prijavu koja je dostavljena Tužilaštvu BiH upućen je i prijedlog da odmah po prijemu prijave odredi drugo stvarno i nadležno tužilaštvo koje će provjeriti navode iz prijave i otvoriti istragu protiv Tadić i svih onih koji rade na predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije porodica stradalih vojnika JNA Zdravka Tomovića i Obrada Gvozdenića, a koje su podnijeli nakon što duže od pet godina nije odlučeno o njihovim prigovorima zbog obustavljanja istrage u slučaju Dobrovoljačka ulica. Tužilaštvu BiH je dat rok od tri mjeseca da odluči o pritužbama ove dvije porodice, ali je taj rok prošao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.