open-navfaktor-logo
search
Tematska sjednica
Skupština TK traži da Vlada FBiH osigura 25 miliona KM za opremu na UKC-u Tuzla
Skupština Tuzlanskog kantona na tematskoj sjednici posvećenoj Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla usvojila je tri zaključka u kojima se, između ostalog, od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine traži da obezbijedi minimalno 25 miliona KM za nabavku opreme za UKC Tuzla kao i da potpiše ugovor s Tuzlanskim kantonom o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima kao osnivača UKC-a.
06.07.2023. u 16:19
get url
text
Tulumović na sjednici Skupštine TK
Tulumović na sjednici Skupštine TK

U svrhu dogovora, Skupština TK je danas formirala radnu grupu, koja bi u dogovoru s Vladom FBiH trebala sačiniti ugovor o međusobnim pravima i obavezama osnivača UKC-a Tuzla.

U zaključku su, također, pozvali Vladu FBiH da se, bez konsultacija i dogovora sa suosnivačem, Skupštinom TK, odnosno Vladom TK, sudrže od svih postupaka i izjava kojima se, izvan granica svoje nadležnosti, zaključcima i drugim aktima žele preuzeti samo prava u UKC-u Tuzla, dok se apsolutno ne spominju bilo kakve obaveze kao suosnivača. Vladu FBiH je pozvana i da obezbijedi ravnopravan tretman svih kliničkih bolnica u FBiH po pitanju finansijske konsolidacije i drugih finansijskih ulaganja u skladu sa jasnim kriterijima.

Navedeni zaključak s 18 glasova "za" usvojila je pozicija, koju u Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i nezavisni zastupnici.

Podsjećamo, Skupština TK je, na vanrednoj sjednici održanoj 31. maja, povukla saglasnost na odluku po kojoj Federacija Bosne i Hercegovine dobija osnivačka prava nad UKC-om Tuzla. Od tada traju rasprave o pravnom statusu najveće medicinske ustanove u sjeveroistočnom dijelu BiH. Na današnjoj sjednici i pozicija i opozicija bili su saglasni u tome da se ugovor sa FBiH mora potpisati.

- Ključni problem je pravni status UKC-a Tuzla, jer povlačanjem saglasnosti na osnivačko pravo od strane Kantona, UKC-u se ukida status univerzitetsko-kliničke bolnice. Ovoj većini bio je problem promjene Vlade FBiH, koja po zakonu ima upravljačka prava, čime gube pravno nad upravljačkim strukturama UKC-a. Trenutno imamo pravni haos i suština je da ostane status quo i direktor iz SDA - kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika opozicione Socijaldemokratske partije, koji je upozorio da Ministarstvo zdravstva FBiH može poduzeti korake koji bi rezultirali da UKC Tuzla dobije status kantonalne bolnice, a time prestane pružati tercijarnu zdravstvenu zaštitu.

Skupština je glasovima pozicije i opozicije, usvojila zaključak u kojem se traži da direktor UKC-a prof. dr. Denijal Tulumović i Uprava, održe hitan sastanak s načelnicima klinika te da sačine listu prioriteta po pitanju kadra i opreme, koju će dostaviti Skupštini i Vladi TK s orjetacionim cijenama potrebne opreme.

- Ono što mogu tvrditi kao zaposlenik UKC-a Tuzla i rukovodilac na Klinci za uho, grlo i nos jeste da u radnom procesu niko nije zakinut po pitanju usluga. Radimo specijalistički konsultativnu i bolničku djelatnost i nastavna smo baza Medicinskom fakultetu u Tuzli. Radimo sve visokosofisticirane usluge, studenti dolaze na ispite i ništa se nije promijenilo - kaže prof. dr. Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Vršioc dužnosti direktora UKC-a Tuzla, prof. dr. Denijal Tulumović, rekao je da je prošle godine zatekao dug koji je iznosio oko 104 miliona KM, od čega je 49 miliona prema dobavljačima, a neki računi datiraju iz 2014., 2015. i 2016. godine.

- Tri su ključna problema. Jedan je izostanak radioterapije za pacijente oboljele od karcinoma. Tenderska procedura u toku, imali smo dva ponuđača, od kojih je jedan najavio žalbu i to je u toku. Drugi prioritet je zanavljanje opreme, jer je 87 posto naše opreme izamortizovano. Od Vlade TK smo dobili 17,5 miliona KM za linearni akcelerator (koji se koristi za zračenje oboljelih od karcinoma op.a.) i drugu opremu. Problem su i liste čekanja zbog čega sam zamolio kolege da rade i subotom, a to će im biti posebno valorizirano - rekao je danas Tulumović.

Na tematskoj sjednici, glasovima pozicije i opozicije, usvojen je i zaključak SDP-a, u kojem se Uprava UKC-a zadužuje da u roku od 30 dana Skupštini dostavi izvještaj o obavezama prema dobavljačima, prema kojima dugovanja prelaze iznos od 5.000 KM zaključno sa 30. junom ove godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.