open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Sjednica sazvana na Dodikov zahtjev: NSRS o Đukanoviću i Frontexu na granici BiH
Deseta posebna sjednica Narodne skupštine RS, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, počela je danas u Banjoj Luci.
26.02.2020. u 17:25
get url
text

Posebna sjednica je sazvana u vezi dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH, a Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem pripadnika Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex)  na granici BiH, ugrožen vitalni interes RS.

Na dnevnom redu je - Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenim na 9. redovnoj sjednici održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Predloženo je potvrđivanju izjave po kojoj je Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta, "veoma štetna po vitalne interese RS".

Dodik traži i da zastupnici NSRS potvrde da je izjava, po kojoj je Odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine (Frontex), bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, također "veoma štetna po vitalne interese RS".

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.