open-navfaktor-logo
search
Nedostaje nastavnika
Sivro: Hota-Muminović zapošljava stranački kadar, fotelja ne manjka, ali "rudara" u učionicima fali
Nova školska godina u Kantonu Sarajevo, koja bi trebala početi za nešto više od mjesec dana, dočekuje se sa neizvjesnošću.
28.07.2023. u 07:43
get url
text

Kako navode iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, nova školska 2023/24. bit će upitna u određenim segmentima, kada je u pitanju angažman deficitarnog nastavnog kadra, a posebno kada se radi o zamjeni privremeno odsutnih nastavnika.

Mladi, čekajući na zaposlenje, odlaze u EU

Podsjetimo, Faktor je u aprilu pisao u nedostatku nastavnika. Sivro nam je tada kazao kako "obrazovnom sistemu u KS trenutno fali više od 400 radnika u nastavi i stručnim službama, posebno u inkluzivnoj nastavi, te da će, ako se pod hitno nešto ne uradi, početak nove školske godine u septembru biti upitan".

 VEZANI TEKST - U Kantonu Sarajevo fali 400 radnika u nastavi, iz Sindikata kažu da je upitna nova školska godina!

Kraj je jula i sezona godišnjih odmora u punom je jeku, a većina konkursa za prijem radnika u osnovne škole za školsku 2023/2024. završena je početkom ovog mjeseca.

No prema riječima Saudina Sivre, predsjednika Sindikata, "Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje, i Nihad Uk, premijer KS, nisu ništa uradili da se ove godine raspišu konkursi za prijem radnika na neodređeno vrijeme".

 

Saudin Sivro

- Nas u Sindikatu to nije iznenadilo jer je odavno jasno da vlast u KS radi samo ono što joj donosi političke poene, a budući da ovo nije izborna godina, uporni mladi kao i još uporniji oni malo stariji prosvjetni radnici, koji konkurišu godinama na konkursima na određeno vrijeme, sačekat će još koju godinu da napokon dobiju stalni posao. Zbog ovakvog stanja u obrazovnom sistemu KS, mnogi će svoju nafaku, što zbog nesigurnosti radnih mjesta, ali i niskih plaća, čija je vrijednost poprilično devastirana zbog galipirajuće inflacije, potražiti u zemljama Evropske unije, što će se svakako odraziti na normalno funkcioniranje nastavnog procesa - ističe Sivro.

Dodaje da je Sindikat do sada uputio nekoliko inicijativa koje se odnose na pregovore o povećanju plaća, zaštitu zdravlja i života prosvjetnih radnika, stvarnu reformu kroz reduciranje nastavnih sadržaja, izmjene i dopune nastavnih planova i programa, smanjenje broja nastavnih časova i predmeta, uvođenje izborne i fakultativne nastave, zabranu korištenja mobilnih uređaja u školama, ukidanje eksterne mature i neke druge.

Ministrica je odlična u svom PR populizmu

Međutim, kako kaže naš sagovornik, "ministrica Hota-Muminović odlična je u svom PR populizmu i odlično šminka stanje u obrazovanju".

- Vrla ministrica kojoj je moral fluidna kategorija ne propušta niti jednu priliku da se fotografiše sa uspješnim nastavnicima i njihovim učenicima, poprilično je dobro bez konkursa zaposlila službenike u Institut koji sada koristi kao prvu liniju odbrane od kritika da ništa ne radi - navodi Sivro.

Kaže, kako "ministrica odlično radi zapošljavanje stranački podobnog kadra bez konkursa, a posljednji potez u nizu je, dodaje, zapošljavanje novih pomoćnika direktora u osnovnim školama".

- Fotelja nam dakle, ne manjka, ali "rudara" u učionicima definitivno fali. Sindikat od federalne vlasti očekuje donošenje zakonskih propisa koji će osigurati da se napad na prosvjetnog radnika posmatra kao napad na službeno lice. Jedna od stvari o kojoj se polemiše unutar Sindikata je zahtjev za benificirani radni staž - kazao je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.